"Калашников" създадоха прототип на електромобил. Руският оръжеен концерн се надява да стане сериозен играч на автомобилния пазар.   

Руският електро звяр е с мощност от близо 300 конски сили. Ускорява от нула до 100 километра в час за шест секунди. А с едно зареждане на батерията изминава 350 километра.

Снимка: btvnovinite.bg

Прототипът е руската алтернатива на американските коли "Тесла".

Снимка: btvnovinite.bg

Дизайнът на СИВИ-1 е заимстван от съветския ИЖ, който се ражда в началото на 70-те.

Модерното за онова време "скосено комби", днес се среща рядко, но Даниел Кулев говори със сантимент за своя ИЖ. „Този автомобил е луксозното изпълнение на Москвич. Автомобилът е с кожен салон за годините си, добра и семейна кола”, казва той.

Снимка: btvnovinite.bg

ИЖ вече е музеен експонат – във Варна е изложен модел 2125. Собственикът на ретро музея Цветан Атанасов предрича успех на новия прототип, с който „Калашников” се надяват да вдъхнат нов живот на съветската легенда. „Струва ми се идеята много интересна, защото виждам носталгията по тези автомобили е просто огромна, виждам вълнението на хората в моя музей”, каза той.

Преди дни оръжейният концерн показа и нов робот, който може да се използва за инженерни и бойни задачи. Машината обаче удивително напомня на механичния злодей от култовата холивудска фантастика – „Робокоп”.

Снимка: btvnovinite.bg

Електромобилът на „Калашников” събуди въображението на потребителите в социалните мрежи.

Кристина, например не крие резервите си към колата: „Трябва й само Мистър Бийн да я шофира.”

Кати Олденбург пък пише: „Квадрат на колела, бебешкото синьо ще се забелязва трудно на пътя, което крие рискове за безопасността.”

StarWarsSteve пък дава съвет на производителя "Калашников": „Бих се придържал към оръжията, ако бях на Ваше място.”