Родители и съседи са против изграждането на дом за възрастни хора на мястото на изнесена детска градина в Свищов. В групата има 20 деца от квартала, като детската градина не се закрива, а се мести в сградата на градината-майка „Калина малина”.

По-голямата част от сградата е празна. Преди е имало и дневен център за деца, в същата сграда е бил и социалният патронаж, но двете институции са изнесени в други сгради.

„Не съм съгласна в този двор да бъде настанен какъвто и да било център за възрастни хора при положение, че извън града има такъв център. Притеснително е, че се полагат повече грижи за възрастните хора отколкото за децата”, смята Емилия Тодорова, чието дете е в изнесената група.

Съседи също са против. Според тях сградата е определена за ясла и детска градина, но не и за възрастни хора.

Кметът на общината Генчо Генчев е категоричен, че при изграждането на център за възрастни хора има определени изисквания, които трябва да бъдат покрити. Част от тях са сградата да бъде в комуникативен район близо до поща, читалище, учебно заведение, тъй като целта е възрастните хора да не бъдат изолирани от обществото, а да бъдат интегрирани.

От общината са категорични, че групата само се премества, но не се закрива.