Изграждането на тол системата в страната ще струва около 200 милиона лева. Това каза днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде БТА.

По думите му ако системата се изгражда от държавна компания, парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет и средствата ще бъдат възстановявани в бюджета на базата на бъдещи постъпления и приходи от тол таксата.

Нанков обясни, че в документацията за обществената поръчка заложеният срок за възстановяване на ресурса към бъдещия изпълнител е три години. Може би и към държавната компания ще поставим същия срок - 3 или 4 години.

Министърът уточни, че това ще стане ясно с етапа на реализиране на самата компания. 

Стана ясно още, че поръчката за системата не се прекратява и ако се класира друг кандидат, ще се продължи по старата процедура.

Нанков заяви, че най-важното е да се въведе справедлив модел. По думите му ангажиментът е в края на 2018 година тя да заработи, а срокът за внедряването на системата ще е седем месеца след създаването на държавната компания или след сключването на договор по обществената поръчка.

Тол системата няма да бъде за цялата републиканска пътна мрежа, а за не повече от 50-55 процента от нея, съобщи още Нанков. Според него, магистралите и първо- и второкласните пътища трябва да бъдат обхванати на 100 процента от тол системата.

Министърът обясни, че при системата със сигурност ще има отделно таксуване за различните видове пътища. Той допълни, че ще се прояви гъвкавост при тол таксите и няма да бъдат налагани забрани за тежкотоварните автомобили да не се движат примерно в пиковите часове. По думите за движение в тези часове таксуването ще е по-скъпо. Той отново уточни, че тол системата се отнася само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона.