Национална карта ще показва недостига на аптеки. Целта е да се подобри достъпът до лечение, какъвто нямат десетки хиляди българи.

В село Люлин живеят около 800 души. Там никога не имало аптека. Имало е обаче здравна служба. В нея бил лекарят, а в него - лекарствата.

Снимка: bTV

Семействата с малки деца поддържат налични най-важните медикаменти - купуват си ги от Перник.

„Две деца имаме - за температура, за нос, за гърло задължително. За по-възрастните хора ще е удобно да имат обаче. Те няма как да отидат. Ако нямат и роднини”, казва Теодора Димчова.

Снимка: bTV

В съседното село живеят около 1600 души.

Допреди няколко години в село Дивотино е имало аптека. Тя се е намирала в сградата на кметството и е обслужвала съседните села.

И те си купуват лекарствата от Перник:

„Дават ни всеки месец карта за пътуване. 4 пъти в месеца да ходим до града безплатно възрастните. Но ако нещо ти е лошо и аспирин нямаш.... няма, това е”, обясни Магда Миланова, с. Дивотино.

Снимка: bTV

Затова от Здравното министерство предлагат аптечна карта. Тя ще е разделена на области с информация за демографията и използването на лекарства за домашно лечение. Ако има недостиг, ще се откриват филиали на аптеки при облекчени условия.

Снимка: bTV

Фармацевтите обаче имат опасения.

„Когато един фармацевт иска да открие аптека, да се види къде населението има нужда от аптека и тя да се открие там”, смята Саад Алуани, фармацевт.

Филиалите ще работят поне по 4 часа 2 дни в седмицата.