Нова система ще събира информация за изчезнали деца през „Фейсбук”.

Потребителите на социалната мрежа ще бъдат информирани, ако близо до мястото, на което се намират, има сигнал за отвлечено дете. Така те могат да осигурят важни данни в най-важните първи минути след престъплението.

България е 15-ата държава, която въвежда системата.

След подаването на сигнал в полицията, той ще бъде препратен към ГДБОП. След това се прилага снимка, обяснява се как е било облечено детето, какви са ръстът и възрастта му, споделят се евентуално данни за aвтомобил, с който то може би е било отвлечено. Цялата тази информация се изпраща на „Фейсбук”.

В рамките на 30 минути „Фейсбук” ще публикува съобщението. То ще се появи в нюзфийда на всички потребители в радиус от 200 км от мястото на престъплението. Ще има и денонощен телефон, на който потребителите, които имат информация, ще могат да я подадат.

В чужбина системата дава отлични резултати. В САЩ през последните 3 години са открити 900 деца.

Снимка: bTV

Системата „AMBER Alert – Изчезнало дете” носи името на 9-годишната Амбър, която през 1996 г. е отвлечена пред дома си в Далас, докато кара колело. Детето никога не се прибира вкъщи, а похитителят ѝ остава неизвестен. 

Системата е изключително ефективна. Службите ни обаче се надяват да не се налага да я ползват. В системата няма да бъдат въвеждани случаи със задна дата.

У нас се издирват 195 деца, но в повечето става дума за т.нар. „родителски отвличания” или бягства от институции.

Вижте още във видеото: