Депутатите обсъждат на първо четене промените в изборното законодателство. За по-малко от седмица бяха внесени общо шест законопроекта.

Предложенията са от въвеждане на изцяло машинно гласуване, видеонаблюдение, мажоритарен вот до премахване на ограниченията на секциите в чужбина.

По време на дебатите в пленарната зала от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят всички предложения на останалите партии, за да носят те отговорност за изборния процес.

Кой какви промени иска в Изборния кодекс?

Сред предложенията на „Демократична България“ са гласуване по пощата, отпадане на лимита на секциите извън страната, въвеждане на район „Чужбина“, машинно гласуване и независим одит на машините, видеонаблюдение. 

„Искаме да гарантираме правото на всеки един български гражданин да упражни правото си на глас, както го предвижда нашата Конституция. Правим предложения, които гарантират честен, сигурен и прозрачен вот“, каза Надежда Йорданова от „Демократична България“. 

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ посочи, че електронното гласуване е било „опраскано“ и до ден днешен не е въведено, въпреки че има техническа възможност. 

„Предвиждаме да може да се гласува седем дни, като самото гласуване приключва три дни преди самия изборен ден. Така се дава възможност да се даде сигурност на процеса и спокойствие на всички институции по веригата. Ще важи само последният упражнен вот, така корпоративният вот ще бъде заобиколен. Ще игнорира възможността депутати да се разхождат с чували“, добави Мирчев. 

От „Има такъв народ“ предлагат корекции в Изборния кодекс да се направят относно броя на секциите в чужбина, обособяване на 32 МИР „Чужбина“, промяна на броя на депутатските мандати от различните райони. Прекратяване на мандата на ЦИК и намаляване на членовете на Комисията до 15, в изборните помещения да присъства по един представител-застъпник от партия, машинно гласуване и възможност за преференциален вот зад граница, хартиено гласуване да има само в малки секции, плавателни съдове и специализирани заведения са още сред техните предложения. 

„Предлагаме разпоредбите за защитната клауза за четири мандата и обособяване на район „Чужбина“ да влязат в сила след оповестяването на окончателните резултати от преброяването на населението. Смятаме, че трябва да се направи ново райониране, така че тежестта на всеки един народен представител да бъде относително равна“, заяви Ива Митева, член на ИТН и председател на Народното събрание. 

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че предлагат промени в изборните правила относно улесняване на гласуването в чужбина и гарантиране на честни избори. 

„Нашите предложения преследват три основни цели – възможност за сънародниците ни зад граница да гласуват, осигуряване на честен вот – без манипулации, кражба на гласове и подправени протоколи. Третата цел е за изчистване на мъртвите души от избирателните списъци“, каза още Манолова. 

От ГЕРБ предложиха въвеждане на мажоритарна изборна система при вот за народни представители и Велико народно събрание. 

„Исторически погледнато мажоритарната система е по-старата, в повечето страни с мажоритарна система изборите са едномандатни, избира се само един кандидат от избирателен район. Ако на първия тур няма абсолютно мнозинство – се провежда втори тур. Предлаганите промени целят да се реализира възможността участниците в изборите да издигат кандидати, които притежават високи нравствени качества“, каза Анна Александрова от ГЕРБ. 

От "Има такъв народ" казаха, че са за мажоритарния вот, но не и по начина, по който го предлагат от ГЕРБ-СДС.