До последно се подреждат кандидатдепутатските листи за предстоящия вот напролет.

Утре изтича срокът политическите сили да регистрират листите си в Районните избирателни комисии.

По всичко личи, че лидерската битка традиционно ще се случи в 25-и многомандатен избирателен район.

Там един срещу друг се изправят Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Светльо Витков и Радан Кънев.

След загубата на президентските избори днес официално Цецка Цачева е втора в Плевен, а преди нея е бившият транспортен министър Ивайло Московски.

Снимка: btvnovinite.bg

 „Меко казано, се чувствам неудобно в така подредената листа, но в крайна сметка най-вероятно е имало по-прагматични функции", посочи Московски.

„Считаме, че опитът, който имам, натрупан чрез ГЕРБ, основно в парламента, мога да предам и на други по-млади колеги", отбеляза пък Цачева.

Бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова пък остава седма в един от софийските избирателни райони.

„Всеки, който се е докоснал до вътрешното министерство, търпи негативи , само нашият лидер успя да излезе успешно оттам. Със сигурност управлението изтощава”, изтъкна Владислав Горанов, който води листата в 24-ти МИР в София.

Защо се получи така с Цачева и Бъчварова, човекът, разписал листите, не отговори. „Това не е ваша работа, това е работа на партията”, обърна се към журналистите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Една дама обаче чака политическата битка с Борисов - Корнелия Нинова. „Всички опоненти са интересни и не подценяваме никого, който е най-добър”, подчерта Нинова.  

В Кърджали ДПС се изправя срещу ДОСТ. Там вероятно ще е лидерската битка между Мустафа Карадайъ и Лютви Местан. 

Титаничният сблъсък все още не е официален,  защото двете партии, които ще се борят за един и същи електорат, ще регистрират листите си в последния момент. Делян Пеевски ще е водач на листата на ДПС в Пазарджик и вероятно може да поведе и тази в Благоевград. 

Снимка: btvnovinite.bg

Знаковите лица от Реформаторския блок се впускат като водачи в следните избирателни райони - Божидар Лукарски - в 23-ти МИР и Пловдив област, Найден Зеленогорски застава начело на Плевен и Варна, а Петър Москов в 24-ти МИР. 

Снимка: btvnovinite.bg

По все още непотвърдена информация бившият депутат от "Патриотичния фронт" Слави Бинев ще играе от името на ДПС в София. Самият Бинев не беше открит за коментар.  

Снимка: bTV

Любопитни фигури в листите на Реформаторите се очаква да бъдат дъщерята на президента Желю Желев - Станка, както и музикантът Васко Кръпката.

Пред bTV обаче музикантът Васко Кръпката категорично отхвърли възможността да участва в листите на Реформаторския блок. Той уточни, че не би се кандидатирал и от името на която и да било друга политическа сила.

Новите депутати ще взимат и доста високи заплати.  Базисното възнаграждения става  3210 лв. Парите им се изчисляват така -  3 средни брутни заплати в обществени сектор за последния месец от тримесечието, или 1070 лв. за декември. 

Оттам скачат и възнагражденията на премиера - 4975 лв., и на президента - 6420 лв. От БСП ще предложат да се замразят депутатските заплати, а от ГЕРБ - да се промени формулата за изчисление.