Централната избирателна комисия изтегли жребия за номерата на партиите и коалициите за предстоящия парламентарен вот на 11 юли. 

ГЕРБ-СДС ще се явят с №5, от „Има такъв народ“ ще бъдат в интегралната бюлетина с №22, а БСП – №4. На ДПС се падна №7, на „Демократична България“ – №23, а на „Изправи се! Мутри вън“ – №8. „Български патриоти“, в които влизат ВМРО, „Воля“ и НФСБ, ще се явят на изборите с №16. 

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ бяха доволни, че са с №5.

„Явно късметът е решил да припомни на нашите опоненти, че имаме пет победи на парламентарни избори, най-вероятно ще имаме и шеста, надявам се да не се стигне до провал на изборния процес, това би бил удар за демокрацията“, коментира Тома Биков. 

БСП също си харесаха номера. На предишния вот през април те бяха със същата цифра в интегралната бюлетина.

„Ние в БСП не сме нумеролози, 4 е числото на стабилността. Нашето послание се подкрепя и от числото, което получихме“, каза Кристиян Вигенин.

Снимка: БГНЕС

Повечето партии обявиха, че не номерът има значение, а доверието на избирателите. „Демократична България“ са последни в списъка с №23. 

„Демократична България“ има кауза, избирателите ни знаят кои сме“, заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов. 

Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова заяви, че №8 е чудесно число, но за тях по-важно е доверието на избирателите. Тя направи заявка коалицията да удвои резултата си от предишните избори. 

Юлиан Ангелов от „Българските патриоти“ заяви, че се надява коалицията да има поне 16 депутати в парламента. Той призова избирателите им да не позволяват на „партиите на протеста“ да продадат националния интерес. 

Снимка: БГНЕС

№1 се падна на партията на Александър Томов – „Задно за промяна“. Тя издигна няколко обвиняеми лица за депутати, сред които Ветко и Маринела Арабаджиеви. 

ДПС и „Има такъв народ“ не коментираха номерата от жребия. След два дни започва предизборната надпревара и ще завърши на 9 юли.

10 юли е ден за размисъл, на 11 юли ще се проведе вотът за народни представители.