В условията на пандемия, Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да увеличи с 50% възнагражденията на изборната администрация за парламентарния вот.

Между 160 и над 200 лева ще получат членовете и председателите на комисиите, в зависимост от задълженията, с които са натоварени.

Едно телефонно обаждане издава, че в процеса на мотивация вече са се включили и политическите партии.

„Обажда ми се гражданин – аз съм председател на секционна избирателна комисия, казвам – как разбрахте, от нашата партия вече имаме списъци“, обясни Таня Цанева – говорител на ЦИК. 

Николайка Димитрова винаги е била председател или  заместник  на секционна комисия. Тази година обаче, дори увеличените възнаграждения не я блазнят, защото знае, че най-опасно е в края на изборния ден, когато се броят бюлетините.

„Ние самата комисия сме 7 човека. Застъпници и наблюдатели са някъде  от 10 до 12 човека, не може да сме на  разстояние 2 метра, защото самата стая е 5-6 метра. Един болен да има в стаята, всички ще можем да се заразим“, смята Николайка Димитрова. 

От София обещаха, че ще има ред за ваксинация и подробни методически указания за изборната администрация по места.

„Няма как да направим общ ред за различните размери на помещения, за всички размери на комисията, просто имайте известно търпение.  Ние ще направим всичко възможно да получат първата доза достатъчно рано, за да получат втората доза преди деня на изборите“, отбеляза Димитър Димитров - говорител на ЦИК.

Утре изтича срокът за кметовете на общините да образуват районните избирателни комисии и ваксинацията там може да започне. Членовете на ЦИК също ще получат ваксина, само един от тях е отказал.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!