Британските власти разрешиха провеждане на български избори на територията на страната. В рекордните 135 секции през юли вотът там се случи благодарение на близо 650 доброволци.

Защо много от тях не искат да участват в следващите избори?

Големият проблем на последните избори в чужбина беше това, че някои от комисиите приключиха своята работа 20 часа след края на изборния ден. Снимките на спящи на столове или по земята членове, които чакат да им бъде разрешено да обявят изборния ден за приключен доведе до напрежение и желание за промяна в процеса.

За да избегнат безкрайното чакане на миналите, за тези избори от ЦИК и организацията на доброволците разработват платформа за по-добра комуникацията в изборната нощ. С надеждата, че времето за приемане на документите от секционните избирателни комисии ще се съкрати. Въпреки това хората, благодарение на които изборите на Острова се случиха, очакват проблемите и часовете чакане да се повторят.

„Ние бяхме поставени в условия на пълна изолация. Това е недопустимо. Ако ние нямаме пряка връзка с Министерство на външните работи, това е просто обречена кауза и стремеж на държавата да изолира българите в чужбина да имат право да гласуват“, коментира Катя Казакова, държавен представител на СИК „Уимбълдън“ 2.

Изборният процес в чужбина е немислим без доброволци от местната общност, а нуждата от тях нарастна - в рамките на два поредни избора секциите във Великобритания от 35 вече са 135.

„Някои комисии имаха проблеми не с това, че нямат доброволци, а за това, че нямат достатъчно доброволци. Да не говорим, че има колеги, които преди са работили, но не искат да се наемат сега, точно поради тия проблеми“, коментира Златка Стоянова, член на СИК „Бейзингстоун“.

Броят на секциите в Обединеното кралство ще стане известен съвсем скоро, но не е ясно ще се намерят ли достатъчно хора, които да запълнят изборните комисии.

Според члена на ЦИК Цветозар Томов се очаква на изборите в чужбина в близо 200 секции да се гласува машиннно, като в една трета от тях вероятно машините ще бъдат по две. Остава да научим ще има ли и достатъчно желаещи да станат членове на комисиите.