За Европа е важно след изборите на 12 май България а има ново ръководство и управление, заяви председателят на групата на Прогресивен алианс на социалистите и демократите в Европарламента Ханес Свобода. Той посети Пловдив в компанията на евродепутата Ивайло Калфин и бе посрещнат от лидера на местните социалисти Георги Гергов.

На кафе с млади пловдивчани той заяви, че в ЕП има информация за водената от кабинета Борисов лоша политика, а последните разкрития около незаконното подслушване определи като неприемливи
Ханес Свобода изтъкна, че Комисията за граждански свободи към ЕП е дискутирала скандала, но реакция на институциите в Европа не може да се очаква преди българската прокуратура официално да повдигне обвинения по случая.

„Надяваме се този път здравият разум да надделее,” каза от своя страна Георги Гергов. Разговорът продължи с обсъждане на проблемите на младите хора и шансовете им да се реализират на трудовия пазар.

Един от механизмите за борба с младежката безработица, на който залагат социалистите, е т.нар „младежка гаранция", която Ханес Свобода похвали като вече утвърдена практика в родната си Австрия. Това е правителствена политика за подпомагане на младежите да се квалифицират според търсенето на работна ръка от бизнеса, обясни гостът на левицата.

В момента Европейският бюджет отделя 6 млрд. евро по тази мярка, като настояването на европейската левица е сумата да стане 10 млрд. евро. В този процес на борба с безработицата обаче активната страна е правителството, подчертаха Свобода и Калфин.

„Ние социалистите се борим за отваряне на европейския трудов пазар, за по-добри условия на труд и за успешна реализация на младите чрез механизмите на стажове, допълнителни квалификации и обучения,” заяви накрая Ханес Свобода.