Политолозите Стойчо Стойчев и Петър Чолаков с експертен анализ за bTV Новините на обстановка в последния работен ден на 46-ото Народно събрание и служебния кабинет. 

Те прогнозираха, че картината в следващия парламент няма да бъде по-различна – фрагментирано Народно събрание, което ще се затрудни да излъчи редовно правителство. 

„Летните избори изкривиха представителността на Народното събрание, изборите през ноември ще бъдат по-представителни, защото ще гласуват хората, които бяха на море. Възможно единият от двата лагера да има леко надмощие, което да доведе до коалиция“, коментира Стойчев. 

Според Чолаков едва ли ще има отпаднали партии в следващия парламент. Допълни, че единствено проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев може да размести пластовете, но пък това би довело до сплотяване между старите играчи. 

Относно предстоящите президентските избори, Чолаков заяви: „Единственият кандидат към момента, Румен Радев, е президент, който не само започна мандата си с висок рейтинг, но и го завършва с такъв, което увеличава шансовете му в тази надпревара.“ 

Стойчев определи президентските избори като хазартна надпревара, той допусна да има и изненади. 

Експертите коментираха и тезата на ДПС, че се лансира идея за президентска република. „Президентът категорично е показал, че държи да се спазват законите и Конституцията. Той може да отправя политически послания, може да бъде член на партия, само не може да бъде лидер“, каза Чолаков.