Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията.

Това реши Конституционният съд с девет гласа и едно особено мнение – от съдия Соня Янкулова.

Съдът бе сезиран от ГЕРБ с аргументите, че е недопустимо да се променят правилата и закона за енергетиката в хода на вече започнала процедура и че промените са приети един ден след края на срока за номинации за шеф на КЕВР.

Повечето от решенията, приети от енергийната комисия и отнасящи се до електричеството, газа и топлинната енергия са приети с мнозинство – това означава, че със или без гласа на председателя Станислав Тодоров те остават валидни и в сила. Не така обаче стои въпросът с решенията, които е взел в лично качество – те ще бъдат обявени за несъстоятелни и нищожни. Такова например е възложената от Тодоров във вчерашния ден проверка на „Столичната-Топлофикация“, която ще бъде прекратена.

„С днешното решение КЕВР спира работа, буквално спира работа. В условията на криза, най-разрушителното за една държава е да остане без ръководители на своите институции. България, както и Европа, се намират в най-голямата енергийна криза и физическа сигурност за последните 40 години. Моята молба към народните представители е незабавно да стартират процедура за избор на председател на КЕВР“, каза на брифинг Тодоров.

В предаването на bTV „Лице в Лице“ той обяви, че е възможно да бъде отново кандидат за председател на комисията.

„Това е един от най-горещите постове в държавата предвид енергийната криза, която предстои, но предвид изграденото до момента, бих се замислил сериозно“, уточни шефът на КЕВР.

Казусът разпали нови страсти в Народното събрание. От ГЕРБ обвиниха бившите коалиционни партньори, че са променили закона така Станислав Тодоров да отговаря на нужните изисквания.