Парламентът прекрати процедурата за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда по искане на Мая Манолова (КБ) и Четин Казак (ДПС), които вчера оттеглиха единствената кандидатура на съдия Веселина Тенева. Преди това от ГЕРБ обявиха, че искат незабавно изслушване на Тенева след среща между Бойко Борисов и Яне Янев, на която председателят на РЗС предоставил "уличаващи документи и данни" за съдията.

Мандатът на главния съдебен инспектор изтече преди година, а с новия блокаж на процедурата не е ясно колко още ще се проточи. До ноември миналата година Ана Караиванова обаче продължаваше да заема поста, без да бъде притискана от фактора „време”.

След като стана ясно, че процедурата за избор ще бъде прекратена, от ГЕРБ оттеглиха предложението си за удължаване на срока за избор на главен съдебен инспектор, което се оказа „безпредметно”.

Вносителите пък обясниха стъпката си назад с два аргумента: изразената позиция на ГЕРБ, че няма да подкрепят кандидатурата и очакването на ЕК в доклада, че в тази процедура трябва да се гарантира конкурентният характер. „С Мая Манолова изчакахме последния възможен момент, два часа преди изтичането на срока, за да внесем нашата кандидатура, за да не повлияем на колегите. Никой не се възползва от правото да внесе кандидатура и затова се оказахме с една кандидатура. Това обуслови липсата на състезателност. Оттам нататък започна кампания на вадене на компромати, изливане на помия”, заяви Казак.

„Проблемът е, че други кандидати не бяха номинирани и че последва кампания на оклеветяване. В тази кампания се включиха различни интереси. Оттук нататък ще има проблем с номинациите. Кой би се подложил на едно подобно жестоко състезание?”, подкрепи го Мая Манолова.

Веселин Вучков от ГЕРБ коментира, че процедурата за избор на главен съдебен инспектор е била порочна априори. „Прехвърлете вината на ЕК за това, което ние ви казваме от декември месец. Посипете си главата с пепел, кажете, че сгрешихте”, призова управляващите неговият колега Димитър Лазаров.

Лидерът на ГЕРБ също коментира темата: „Аз считам, че трябва да се тръгне в обратната посока – хората от гилдията, от съдебната система е най-добре да си предложат кандидатури на чисти и свети хора, защото съдебен инспектор е човек, който трябва да има авторитет. Така че ако Съюзът на съдиите, на прокурорите ни дадат предложение, ние просто бихме го внесли от тяхно име”.

Борисов продължи ироничната си позиция към Реформаторския блок, като намеси отново в изказването си: „За съдебен инспектор с удоволствие бихме дали наша кандидатура. Ще се обърна официално към Реформаторския блок – те са от 20 години във властта, може би познават и имат добра кандидатура. Бихме могли да предложим нещо заедно, ако искат. Ако не, ако има такъв конкурс, ако трябва, ще предложим.

Вчера като казахме, че има материали и ще искам веднага и спешно госпожата да бъде изслушана, те веднага следобед оттеглиха кандидатурата. Непрозрачно е от началото до края, един кандидат. В случая поздравявам и Реформаторския блок. Ето това е да имаш хубава, здрава патерица в парламента, в който да не може да минават такива назначения. Както те казаха – това е голям успех и аз ги поздравявам”.

На заседание на Правната комисия по-късно днес трябва да бъде обсъдено проекторешение за приемане на процедурни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Правната комисия ще обсъди и проекторешение за приемане на процедурни правила за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.