На премиера Бойко Борисов не му харесва да има независими медии, заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV бизнесменът и медиен издател Иво Прокопиев.

Той посочи, че министър-председателят е работодател на председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която наложи запор на негови имоти.

Цялата тази кампания е „груба политическа поръчка“, каза Прокопиев. На въпрос откъде идва ударът, той отговори: „Г-н Георгиев вчера си каза съвсем ясно: „Моят работодател е премиерът Бойко Борисов“. Така че той, като един съвестен служител, най-вероятно изпълнява инструкциите на своя работодател. И сега е ред на неговия работодател г-н Борисов да каже на обществото той подкрепя ли репресията на КОНПИ срещу „Капитал“ и „Дневник“, или не я подкрепя“.

Снимка: bTV

Прокопиев призна, че се е срещнал с Борисов, когато е разбрал за предстоящата проверка, но не за да се опита да я спре, а за да го информира за законовите нарушения, които се готвят – че това, което предстои да се случи, е несправедливо и незаконно. Премиерът отговорил, че и на него не му харесва, но нищо не може да направи. Но „не непременно Бойко Борисов казва истината във всяка ситуация“, добави гостът.

„Проблемът е, че институциите на държавата са приватизирани, суверенът е подменен, те не служат на интересите на гражданите, а на интересите на няколко души (...) На г-н Борисов според мен определено не му харесва да има независими медии“, каза Прокопиев.

Вчера бизнесменът и КОНПИ взаимно се обвиниха в политически натиск, злоупотреби и изтичане на информация, след като Комисията наложи запор върху имоти на Прокопиев и неговото семейство в размер на близо 200 млн. лв. Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев се оплака от медиен натиск и определи изданията на Прокопиев като „групировка“, а бизнесменът нарече Комисията „бухалка за репресия“.

Той окачестви действията ѝ като „много брутален натиск“, който показва „желанието да бъде запушена устата на медиите и да бъде убита тяхната икономическа база“.

Припомнете си обвиненията и аргументите на КОНПИ:

„Чухме поне 10 груби лъжи“, коментира Прокопиев. По думите му „това, което КОНПИ прави, е доста брутално да се постави над закона и обективните факти“.

Твърденията на Комисията са „по същество обвинителният акт по сделката за „Каолин“ от 2002 г. на тогавашната прокуратура на г-н [Никола] Филчев. Единственото, което правят, е че го преповтарят, правят копи-пейст, но игнорират всичко, което се е случило с този обвинителен акт по-нататък в годините. А именно – на три съдебни инстанции съдът е казал, че тези твърдения не са верни“.

Снимка: bTV

Прокопиев уточни, че той и фирмата му „Алфа финанс“, която е била мажоритарен собственик на „Каолин“, „не е участвала в приватизацията, а със съгласието на държавата и на Агенцията за приватизация е инвестирала капитал и е получила мажоритарния дял чрез увеличение на капитала, т.е. дори фактът, че съм участвал в приватизацията на „Каолин“ е груба лъжа“.

За отказа на „Сибелко“ да купи дружеството за 20 млн. долара, което впоследствие е продадено за 7 млн. лв. бизнесменът каза, че те са се отказали да инвестират, защото не харесват структурата на суровината.

Освен това според мандата, който има по закон, КОНПИ няма право да разследва не само приватизационни, а и никакви други сделки. Има и поне две излизания от рамките на времето – по решение на Конституционния съд Комисията може да изследва източници на доходи 10 години назад, а те се връщат почти 20 години назад, а след това още веднъж излизат извън абсолютната давност от 15 години за подобен тип сделки и процедури. „Тук няма ноанси – или си в срока на абсолютната давност, или не си. Правото има някакви принципи, на които е устроено. Не можеш просто така да кажеш: „Ние се връщаме към Великата октомврийска революция, защото нещо не ни харесва как е станало“, каза Прокопиев.

Снимка: bTV

За обвиненията, че за „Каолин“ са платени само 10% от стойността му бизнесменът каза: „Има дело, в него и преписката са приложени документи, че всички приватизационни ангажименти са изпълнени, т.е. платена е цената, изпълнена е инвестиционната програма, запазени са работните места (...) Цялата цена е платена с платежните средства, с които е било възможно и допустимо по закон“. По думите му освен това компанията не е струвала и 7 млн., защото нетната ѝ стойност тогава е била 0 или отрицателна.

Това, че същата тема се повтаря и в обвиненията към Корнелия Нинова за приватизацията на „Техноимпекс“, „показва, че една от целите на кампанията около „Каолин“ преследва целта да защити, че цялата приватизация едва ли не е криминална, да могат да направят опит за някакво ретроактивно действие на наказателните закони, за да могат управляващите в момента да се разправят с лидера на опозицията. Това е доста прозрачно, мисля, за всички. Само че това би създало огромна правна несигурност за над 10 хил. приватизирани предприятия (...) Над половината от БВП идва от приватизирани предприятия“, посочи гостът.

Запитан откъде е имал парите за „Каолин“, той отговори: „От банков кредит и собствени средства. Тогава бяхме фирма на 11 години“. Прокопиев добави, че е основал първия си вестник на 21 години.

По думите му няма разминава не от 14 млн. лв. между приходите и разходите му. „Това с абсолютни мошеничества, които КОНПИ извършва в доклада си. Няма как да има разминаване – за разлика от много други лица в България, аз и съпругата ми сме проверявани два пъти за този период – пълна данъчна ревизия на ден по ден“.

Запорираните 200 млн. лв. са дялове и акции, а не пари и само малка част са имоти, уточни Прокопиев. Всъщност няма толкова материални последствия дейността на групата фирми или бизнесите, посочи той.

Вижте целия разговор във видеото: