Румен Радев събра протестния вот, един неизвестен човек за политическата система. Това беше голямото поражение на Бойко Борисов. Борисов е толкова печеливш през всичките тези години, че накрая спечели срещу себе си. Това каза в предаването „Лице в лице” Иво Инджев.

Радев беше прав като каза, че всеки ден си рискува живота за НАТО. Не е бил на война, един МиГ-29 вчера падна в Средиземно море без да е бил на ремонт в Полша. Човекът е прав, той сигурно всеки ден се е кръстил, като се е качвал на тези самолети, коментира шеговито Инджев.

Според него големият външнополитически гаф на Румен Радев е твърдението му за свършените факти в Крим, че юридически Крим бил украински, обаче де факто там се веело руското знаме.

Крим няма да бъде признат, коментира Инджев и припомни, че ООН за първи път днес нарече директно Русия окупатор.

Инджев не смята, че Радев е способен да промени външнополитическия курс и да обърне посоката на страната, но каза, че това е знак.

„Факт е, че руската пропаганда така радушно го приема като знак, защото Путин опита през пролетта в Сърбия, не можа да спечели там изборите, неговите хора взеха 6%. Опита в Черна гора миналия месец и там се провали и накрая опита в България и успя”.

Иво Инджев коментира и избора на Доналд Тръмп за президент. По думите му той е събрал протестния вот на хората, които са искали промяна на статуквото.

Управлението на Барак Обама не отговори на очакванията на избирателите. Победата на Тръмп изглежда безспорна, защото никой не я очакваше. Той разби статуквото – милиардер, герой на работническата класа и то само на бялата, за другата е злодей, допълни Инджев.

Според него Тръмп е разделил нацията: „Привлече като магнит едната част от нея и остави гневна другата”.

„Има цикличност, която в началото на 90-те години беше успешна, картата на света се промени драстично, изпопадаха диктаторски пионки къде ли не. Либералната демокрация покри половината земно кълбо. Сега има обратен процес, което също не е толкова странно”, каза още Инджев.

Според него Доналд Тръмп връща комплимента на Башар Асад, който каза в едно интервю, че смята Тръмп за свой естествен съюзник, както и президента Путин.

Асад е типичен диктатор, който употребява „Ислямска държава”, за да продължава да мачка своя народ. Причинителят на войната в Сирия се казва Башар Асад. „Ислямска държава” е следствие на това, което той направи, заяви още Инджев.