Внесен е проект за създаване на временна комисия, която да обсъди възможните промени в Конституцията, свързани с върховенството на правото на закона, съобщи лидерът на „Демократична България“ в оставка Христо Иванов. 

„В тази комисия на паритетни начала всички партии в парламента ще могат да излъчат представители и да можем да проведем един широк дебат по визиите на отделните политически формации, какви промени в Конституцията биха подкрепили, за да направим крачка напред“, каза Иванов, цитиран от БГНЕС. 

Според него с въпросните промени ще се намали зависимостта на съдиите от главния прокурор.

„Много важно е това да стане сега преди избора на нов ВСС. Имаме поредица дългогодишни препоръки от Венецианската комисия, които ни призовават да осигурим в съдийската колегия да има голямо мнозинство членове избрани от съдии, докато в прокурорската колегия може да направим така, че да има голямо мнозинство, които не са част от прокуратурата и не са в кариерна зависимост от главния прокурор“, уточни Иванов. 

По думите му в дебата ще могат да се включат и партии, които не са част от парламентарното мнозинство, за да има широка достъпност.

„Този дебат ще се случи публично и прозрачно, за да видят всички кой къде стои. Надявам се, че общественото мнение ще повлияе на политическите партии, за да подходят отговорно. Ние ще потърсим контакт с всички политически сили, включително тези, които са извън парламентарното мнозинство, за да ги запознаем с тази концепция“, каза лидерът на ДБ.

Той намекна, че председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров има вина за състоянието на съдебната система.