Туристическият сезон във Варна върви добре. Ръстът за първото полугодие е 14%, каза в предаването „Тази събота” по bTV кметът на морската столица Иван Портних.

„Новото това лято са нискотарифните авиокомпании. Това е сериозна предпоставка за повече туристи и най-вече за превръщането на Варна в дестинация за четири сезона”, допълни той.

Във Варна и целия регион морските води са чисти, увери кметът.

По думите му развитието на Варна в последните години е видимо.

„Демонстрирахме ускорено темпо на развитие на града, което беше спряло. Успяхме за кратко време – в първите 2 г.на частичния ми мандат, да реанимираме всички на практика загубени дотогава проекти”, отбеляза Портних.

Тази година Варна е Европейска младежка столица. Тя беше избрана за европейска младежка столица преди две години. Подборът на проектите обаче започна едва тази пролет. Досега са одобрени близо сто идеи. 

„Нека да не смесваме водата с олиото, защото не всичко е купон и празненства на открито, на плажа”, коментира Биляна Раева, председател на УС на сдружение „Варна – европейска младежка столица”. 

Затова и голяма част от проявите всъщност са семинари в затворени пространства без масово участие. Реклами из града и календар със събитията на публични места няма.

„Не се оправдаха очакванията Варна да се реализира пълноценно като младежка столица, най-вече поради това, че твърде малко са събитията, които получават публичност”, изтъкна композиторът и създател на „Откритие” Доно Цветков. 

„Събитията покрай Европейската младежка столица са натоварени с много помпозност и почти нулево съдържание”, смята пък Костадинов Костадинов от коисия „Младежки дейности и спорт” в Общинския съвет. 

За публичност авторите на проектите също разчитат предимно на собствените си контакти.

Николай е диджей и в ежедневния си контакт с младежите рядко вижда запленени от идеите на младежката столица. „За съжаление, не се усеща много като младежка столица поради липсата на реклама, поради липсата на различни и достатъчно събития, свързани с младите”, смята той. 

Мотото на столицата е InnoWave – иновативна вълна. Общинският бюджет я финансира с 900 хиляди лeвa. Прави впечатление, че средства и логото "европейска младежка столица" получават редица немладежки и ежегодни фестивали. 

Културните дейци във Варна недоволстват, че средствата от общинския фонд „Култура” отиват в младежката столица за сметка на останалите събития. В същото време джаги на открито получават близо 12 хиляди лева. 

Една от идеите на Столицата е част от стария център да се обособи като пъстър квартал „Таляна” – наситен с архитектура, духовност и прояви. 

Всъщност видимите символи на „Таляна” в момента са тези арт инсталации по дърветата. Те са част от проект, оценен за 15 хиляди лв. Друга отличителна черта са плакати със снимки и стихотворения, окачени на изоставени сгради.

Очакват се нови 10 инсталации, в създаването на които могат да участват всички желаещи.

Дали Варна ще заживее в ритъма на младостта, с улично изкуство, повече спорт и литература, успоредно с иновативните вълни – ще видим в оставащите месеци.