Онова, което тревожи, е че отново пенсионният модел се превръща в заложник на предизборни кампании, на търговия, на споразумение с оглед власт. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV Иван Нейков, бивш социален министър и председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

Той коментира договорката на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ минималната пенсия тази година да се увеличи до 200 лв. В предизборната си кампания Патриотите обещаваха увеличение до 300 лв.

При всички положения намеренията са добри. Преди изборите беше обещано нещо и сега дойде моментът на изпълнение на обещанията. Това, което се случи, обаче показва, че нито зад 300-те, нито зад 200-те лв. стоят сериозни разчети. Принципът е: „Дайте нещо да дадем, пък като не може 300, дайте поне да дадем 200“, посочи гостът.

„200 лв. минимална пенсия означава, че ще продължи и ще се засили зависимостта на бюджета на НОИ, т.е. на солидарния стълб, от републиканския бюджет. Сега около половината от бюджета на НОИ идват не от вноски, а от данъци, от републиканския бюджет. При едно такова увеличение трябва да бъдат намерени допълнителни над 1/4 млрд. лв., за да се плаща това увеличаване. Те няма как да дойдат от осигуровки, защото не са предвидени. Това означава, че ще дойдат от бюджета, т.е. ще се намали бюджетът за нещо друго“, обясни Нейков.

„Давам си сметка, че за хората с пенсии от 160 – 180 лв. наистина е много трудно да живеят, когато това е единственият им доход. Ако управляващите наистина искат да помогнат на хората, които разчитат само на тази минимална пенсия, това може и трябва да стане, но не през пенсионната система. Наистина ще има усещане за несправедливост – този, който е работил 15 – 20 години и си е изкарал пенсията от 190 – 200 лв., ще се почувства „будала“, че си е плащал осигуровки, защото и онзи, който не е плащал, пак ще вземе 200 лв.“, каза гостът.

Снимка: bTV

Според Нейков може да бъде осигурен допълнителен финансов ресурс от бюджета за онези, които имат доходи под някакво ниво – примерно 300 лв. Тоест финансов инструмент, който да доплаща до определено ниво, но ще се изчислява какви други помощи получават тези хора – енергийни, еднократни финансови помощи и пр.

„Ако увеличим пенсията на хора само защото е ниска, правим нова несправедливост“, посочи той.

По думите му „ще направим нова грешка, ако насъскаме обществото срещу хората с инвалидни пенсии. Това, че някой има увреждане на здравето, което го прави не напълно работоспособен, не означава, че не може да работи, нито, че е лъжец“.

„Една от грешките в осигурителната система е, че се прави нещо без оценка на въздействието. Ако обещаваш на едни хора, че ще вземеш от други, за да им дадеш на тях, сблъскваш две големи групи в обществото. Съгласен съм, че трябва да има промяна в системата за инвалидните пенсии, но някой трябва да седне и да я прави, не само да се говори“, каза още Нейков.

Вижте целия разговор във видеото: