Кремъл започна и ескалира конфликт с всяка от страните членки на НАТО. Това каза бившият премиер Иван Костов на конференцията „Членството в НАТО – ключ към Европейския съюз.

Според него Кремъл води дифузна война с психологически, икономически, политически и кибернетични атаки, преследва объркване, създаване на несигурност сред хората, a крайната цел е противопоставяне и разцепление в ЕС и НАТО.

Първоначално нямашe единна реакция на Aлианса, едва след почти три години страните членки определиха действията срещу себе си като хибридна заплаха, каза Костов.

Според него българските власти са пасивни пред руската хибридна агресия срещу нашето общество и държава и се опитват да не заемат позиция в конфликта, който Русия е започнала с НАТО.

Тревожното послание е, че българската несигурност сега е по-голяма отпреди 15 години, заяви бившият премиер. Причините са и българската политика, но и в политиката на НАТО, коментира той. Когато България ставаше член на Алианса, предупредих, че това членство не може да ни помогне да наложим върховенство на закона, да се справим с корупцията и организираната престъпност, тези вътрешни дефицити на сигурност продължават да ни държат далеч от западните демократични стандарти, коментира той.

Външната несигурност сега е много по-голяма, причините са анексията на Крим, последвалата руска хибридна война срещу Украйна и наложените в отговор санкции, посочи Костов, цитиран от БТА.

По време  на конференцията посланикът на САЩ Ерик Рубин отбеляза, че сегашните времена са тревожни и предизвикателни, но има и някои положителни моменти, независимо от предизвикателствата и заплахите, пред които се изправяме. Според него отбелязването на годишнината на НАТО ни дава възможност да препотвърдим споделените ценности, а и да помислим какви успехи са достигнати, какво не е постигнато и какво все още трябва бъде направено, както и да използваме тази възможност да адресираме заплахите и предизвикателствата. 

България демонстрира, че разбира важността да играе проактивна роля в региона като член на НАТО и ЕС, коментира посланикът.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че НАТО не е просто военна организация, а има и политическа роля. Тя посочи, че трябва да промотираме НАТО, да продължим да обясняваме каква е целта на НАТО, да развенчаваме митовете.

Посланик Хопкинс коментира, че дори да напусне ЕС, Великобритания ще остане свързана и ще играе роля в европейската отбрана.

Траен устойчив мир е постижим само когато стигнем до сърцата на младите хора и когато дадем път не на интересите, а на принципите, заяви Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г., по време на конференцията. Около нас цари нестабилност и съвсем нормално е хората да се притесняват, зависи от политиците да адресират страховете на гражданите и да ги решават по устойчив начин, а не да се заиграват с тези страхове, посочи Плевнелиев. Според него решенията могат да бъдат само глобални, независимо дали става въпрос за тероризъм, за икономически и финансови кризи, за миграция.