За драстично поскъпване на тока и парното за домакинствата след падането на мораториума (засега той е до 31 март), предупреди председателя на регулаторната комисия Иван Иванов. Ако правителството не предприеме спешни стъпки за компенсиране потребителите, ще плащат много по-високи сметки.

Според Иванов новите управляващи изчакват да се смени ръководството на комисията и темата да се обсъжда със следващото. Той обаче е категоричен, че време за изчакване няма.

Без намесата на енергийния регулатор цените на тока от първи януари е трябвало да скочат с 64%, а не с 11%, както реши комисията.

Със служебният премиер Стефан Янев е обсъждана и възможността ДДС да се намали от 20% на 10%, но според Иванов настоящият Кабинет се е отказал от тази стъпка. Иванов постави въпроса защо без никакъв анализ беше наложен мораториума, а сега тепърва ще се прави анализ, за да се търсят мерки за овладяване на поскъпването.

„При такова административно задържане на цените следва тяхното бързо повишаване, защото през тези 3 месеца цените и на електрическата енергия и на природния газ се повишават“, напомни Иванов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!