Геополитически ъгъл в сюжета с фалита на Корпоративна търговска банка откри главният прокурор Иван Гешев. Пред журналисти в Брюксел той обяви, че Русия пази избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев, съобщава БНР.

На въпрос дали ще арестува депутата от ДПС, медиен собственик и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, ако се окаже, че именно той е високопоставеното лице, което САЩ ще обявят за корумпирано, Иван Гешев отговори по следния начин: „Депутатът Пеевски и всеки друг депутат, министър, виждате, че има в ареста, олигарси, които се крият в ОАЕ и Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава... Ние не се притесняваме да разследваме никого“.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата е информирала европейските институции по случая „Василев“. Сега Обвинител №1 обясни: „За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения“. Гешев обаче подчерта, че не е нито дипломат, нито политик и не обвързва връщането на банкера с влизането на западната ни съседка в ЕС.

В дискусията се намеси евродепутатът от ЕНП/СДС Александър Йорданов със следната реплика: "Сърбия няма да влезе в ЕС, докато крие такива като Цветан Василев!".

Под обсада

След като се разбра, че журналисти очакват главния прокурор въпреки явното му нежелание да разговаря с тях, евродепутатите един по един тихомълком се изнесоха в друга зала, съобщава кореспондентът на националното радио в Брюксел. След около 2 часа разговори при закрити врата все пак Гешев спря пред журналисти.

Част от "разговора" на Гешев с журналистите беше публикуван от пресцентъра на прокуратурата:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!