Обект на разследването, заради което бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани във Франция, е източването на завод „Полимери” в Девня. Това обяви пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Снимка: btvnovinite.bg

По-рано днес стана ясно, че разследващи разпитват лица и извършват обиски и изземвания на няколко адреса във връзка с приватизираното и по-късно фалирало предприятие.

В рамките на деня стана ясно, че се проверяват всички офиси на фамилията, както и къщата им. Съседите на Баневи твърдят, че не са ги виждали от няколко месеца.

„Основен обект на разследването е източването на приватизираното предприятие „Полимери”. Резултатът за всички е ясен – от 1800 работници, които са 1800 семейства, в момента се изхранват 0 семейства”, коментира обвинителят.

Той уточни, че Баневи са били арестувани тази сутрин в Ница, а не в Париж, каквато информация се появи по-рано.

Прокурор Гешев посочи, че разследването е от около два месеца като тезата на прокуратурата е, че престъпното сдружение е извършвало длъжностни престъпления, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления. За момента обвиненията са задочни.

В самия завод в Девня нямаше полицейско присъствие.