"Да си адвокат на определени лица, след това да станеш депутат и след това евентуално да промениш законите, за да са в интерес на лицата, които защитаваш - това е законно в България. Дали е морално могат да си отговорят българските граждани, но това е въпрос, който не търпи отлагане".

Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, според когото трябва да спре практиката, при която адвокати на подсъдими стават депутати и след това правят опити да изменят закона в тяхна полза.

"Не кореспондира с европейските ценности, с върховенството на правото и със спазването на българските закони и Конституция да предложиш на Народното събрание да се иска оставката на действащ магистрат. Още повече, че това е магистрат по наблюдаване на преписка, на който си бил адвокат в предишното си битие, а по-късно и депутат. Тук по-скоро възникват едни морални въпроси, защото има над 7-8 опита за приемане на закон за лобизма в България, който да регулира тези неща", допълни той.

Главният прокурор отказа да обоснове решението си да напусне правителствената резиденция "Бояна" предсрочно заедно със семейството си.

"Къде живее главният прокурор мисля, че не е най-важното в държавата", обясни той.

Гешев допълни още, че от днес е охраняван от НСО, както и че няма сериозно преминаване на служители от Бюрото за защита към службата за охрана.

"Дали съм защитен, или не съм, едва ли представлява интерес за българските граждани, това е личен проблем. Преместването на няколко шофьори не е новина", поясни главният прокурор.

"От днес съм с охрана от НСО. Чух, че от вчера или от онзи ден някой е заблудил хората, които се изказват, дали съм защитен, или не съм защитен. Това едва ли представлява интерес за българските граждани, това е личен проблем. Аз, когато съм станал главен прокурор, съм бил наясно със себе си и какво искам и съм наясно, че никой не ме е карал да стана главен прокурор насила. Оттук нататък законодателната регламентация е, че главният прокурор се охранява от НСО и ще спазя закона", каза още Гешев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!