Страната ни трябваше да покрие критериите за еврото още през 2009 година, тогава трябваше да влезем в еврозоната, а не сега. И ние сме изключително закъснели в това отношение. Това коментира депутатът Ивайло Мирчев преди извънредния коалиционен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев. Очаква се на съвета, който се провежда в Министерството на финансите, основна тема да е Националният план за въвеждане на еврото.

"Демократична България много ясна позиция по отношение на еврото доста години насам. Дали България ще успее да покрие критериите, дали ЕС ще направи изключения са дълги теми. През 2022 г. това ще бъде сложно", каза още Ивайло Мирчев.

Според депутата от "Демократична България" Владислав Панев това е нормална среща в рамките на коалицията. Най-ранната дата за влизане е 1 януари 2024 година, но той изрази съмнения, че ще можем да отговорим на условията към тази дата, тъй като едно от изискванията е инфлацията. "По мои сметки към март това означава годишната инфлация в България да бъде 7%, а тя е 12%, но все пак до края на годината има време", коментира Панев.

"Ще говорим за техническите изисквания за въвеждане на еврото, както е по план", потвърди пред журналисти председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров на влизане в сградата на министерството.

Според Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" ще се стигне до обсъждане в парламента на плана за еврото.

Парламентарната група на "Има такъв народ" поиска в декларация миналата седмица Националният план за въвеждане на еврото да бъде обсъден в пленарна зала и напомни за коалиционното споразумение и декларирания там приоритет еврото да бъде въведено след анализ и мащабна информационна кампания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!