България не е дала и една стотинка за освобождаването на българските медици в Либия. Нито един момент не сме признали вина на нашите сънародници. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият външен министър Ивайло Калфин. Той беше категоричен, че схемата за освобождаването на сестрите ни преди 10 години е изцяло заслуга на българските институции.

„Координирахме и събуждахме международната подкрепа в момента, в който Европа искаше да си възстановят отношенията с Либия. Едновременно работихме по план, предложен от английските служби, за начина, по който ще се решат проблемите в Либия. Поддържахме и много интензивни връзки с либийците на ниво заместник-външен министър и шефове на службите за сигурност в изпълнение на този план”, посочи Калфин.

„Работехме и с фондация „Кадафи”, която работеше под ръководството на Сейф ал Ислам, която работеше със семействата”, допълни той.

„Цялата схема беше уговорена и беше направено всичко необходимо. От Белград говорих със сестрите, преди да чуят втората си смъртна присъда, за да ги предупредя, че тя е част от освобождаването им и трябваше да минем през този етап. Всичко беше готово и всички чакаха заповед от палатката на Кадафи”, подчерта Калфин.

„С посещението си Сесилия Саркози даде този последен тласък, но вече цялата схема беше изработена и това беше изцяло заслуга на българските институции”, категоричен беше той.

По думите му тогавашният президентът Георги Първанов, Министерството на външните работи и Националната разузнавателна служба са работили по случая ежедневно на няколко равнища.

Калфин допълни, че фондът за заразените деца е бил изцяло финансиран с либийски средства.

Катар не е давал пари, свързани с българските медицински сестри, отбеляза още бившият външен министър. „Катарският шейх беше в много добри отношения с Кадафи, а Кадафи вече търсеше начин да излезе от тази ситуация, за да си отвори отношенията със света”, заяви той.

Калфин критикува филма по темата с медиците ни в Либия, излъчен по обществената телевизия, като заяви, че според него той дава наивна и грешна представа за събитията.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!