Българската позиция за удара на САЩ срещу Сирия беше изключително остра, по-рязка от тази на ЕС. Това коментира Ивайло Калфин в студиото на „Тази сутрин”. Той беше категоричен, че позицията ни не само е била твърде крайна, но и е дошла с голямо забавяне – над 24 часа.

По думите му сме задминали европейската позиция и директно сме припознали американските аргументи. В Ирак така беше започната войната и така и не се намери химическо оръжие, припомни той.

Според Калфин причината за позицията на България е, за да се „харесаме на един наш партньор”.   

Той изрази опасението, че подобни напрежения водят към война и добави, че се надява тези, от които зависи това да се спрат. „Ислямска държава” е бацилът, който носи тероризма по света. Нападението с ракетите отслабва мощта на Асад и те бяха доволни от това”, добави той.

По думите му няма защитени от тероризма, но е редно да сме малко по-умерени. Все пак отговорникът за химическото нападение трябва да бъде наказан.

Според него случващото се в Близкия изток и дори в балканския регион и Северна Африка носи печалби.

Липсата на български еврокомисар вече половин година Калфин окачестви като изключително лош сигнал, който кара страната ни да изглежда объркана и вторачена във вътрешните си проблеми.

По повод законопроекта на президента Румен Радев за уседналостта при гласуването Калфин посочи, че действително е нужна позиция срещу намесата на Турция във вота у нас, но не по този начин и не със закон, който няма от кого да бъде приет в момента.