„Ще засилим полицейското присъствие в големите градове на страната, където има банкови институции и фирми, които оперират с по-големи финансови средства. Приоритетни за обход ще са най-уязвимите обекти“.

Това каза на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка със зачестилите въоръжени грабежи през последните дни.

Ще бъдат посетени и всички обекти в денонощен режим. Ще се дадат съответните препоръки, за да може тези деяния да бъдат сведени до минимум.

Иванов информира, че е задържан криминално проявен във връзка с грабежа на банков клон на столичния бул. „Цар Борис III“ вчера. Той бе категоричен, че мъжът няма общо с другия обир в столицата.

Още в рамките на вчерашния ден извършителят е установен и задържан. По информация на МВР той е дължал пари и е решил по най-лесния начин да си ги набави.

„За нас категорично той е извършителят, но нека му бъде повдигнато обвинение и наложена мярка за неотклонение. Тогава ще дадем и допълнителна информация“, уточни главният секретар на МВР.

За грабежа на чейндж бюро в Шумен Ивайло Иванов каза, че има заподозрени, които са обявени за издирване. За грабежа във Враца също има заподозрени, които се издирват.

По отношение на снощния грабеж в денонощен магазин в кв. "Изток" в София Иванов каза, че извършителят не е безспорно установен, но има насоки, по които се работи. 

„Въпрос на банкова политика е как офисите и служителите им ще бъда охранявани. Няма как до всяка банкова институция или магазин да сложим полицай. Затова искаме да обърнем внимание на колегите от териториална полиция приоритетно да извършат обход“, каза още Иванов.

Той призова гражданите, които забележат съмнително поведение на хора, да подадат сигнал в полицията.