Председателят на парламента Ива Митева определи като странно, че точно днес, когато е имало силни спорове по закона за НСО, е получен сигнал за заплаха за убийство.

„Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа“, коментира Митева пред журналисти в Народното събрание.

„Не ме е страх, по-скоро може би ме е страх за близките ми, за детето ми. Ние може да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може пък да стане сериозен“, посочи тя.

„Но това значи, че ние, депутатите, не можем да работим оттук нататък. Всеки сигнал ще спъва работата ни и ще пресича всеки процес на промяна“, каза тя.

„Може да не е сериозен сигналът, защото той е буквално едно изречение: "Утре ще убия Ива Митева", обясни тя.

„Такива сигнали бяха представени и на комисията и въз основа на тях е сложена охрана на много лица в държавата. Затова искаме тази промяна и не приемам упреците, че съм популист и дребнава. Просто искаме да преразгледаме лицата, основанията, мотивите, решенията да бъдат мотивирани и да се налага охрана, когато е наложително и трябва да се направи, защото това е огромен разход за държавата“, обясни Ива Митева.

„Мисля, че сега съм с достатъчно засилена охрана. Надявам се службите да проверят сигнала и да могат да кажат наистина ли има заплаха, или не“, допълни председателят на парламента.