Много е трудно е да се направи коренна промяна, всеки парламент прави крачка напред. Това заяви председателят Ива Митева след края на последното заседания на 46-ия парламент.

Като положителен резултат в работата на това Народното събрание Митева определи актуализацията на бюджета, както и приемането на изцяло нов правилник.

„Аз бях едновременно и със свои, и със чужди. От една страна трябваше да балансирам между партиите на промяната и партиите на статуквото, а от друга – между самите партии на промяната. В един момент дори останах съвсем сама. Не допуснахме в този парламент да се наруши Конституцията и правилника, нито да се отклоним от духа им“, каза Митева, цитирана от БГНЕС.

Като най-важен в момент в бъдещата работа на следващия парламент тя определи съдебната реформа, пожелавайки си да има достатъчно гласове, които да я подкрепят в пленарна зала.

„Имах колебания дали да се занимавам с политика. Не е лесно. Отстрани нещата изглеждат много различни. Длъжна съм да опитам поне за последен път“, каза още Ива Митева и допълни: „Дължа го на хората, които са гласували за мен и ИТН. Ще се кандидатирам най-вече заради онези млади хора, които аз непрекъснато настървявам да участват в политиката. Без тях и без промяна в поколенията истинска промяна няма да се случи“.

Председателят на 46-ото НС посочи, че по време на предизборната кампания ще се откаже от охраната на НСО, въпреки заплахата, която получи. Тя благодари и на всички журналисти за отразяването на работата на законодателния орган.

За конфликта ѝ с депутата от ИБГНИ Татяна Дончева пък Митева бе кратка: „Такива хора нямат място в политиката“.