Парламентарните групи на “Има такъв народ“ и "Възраждане" напуснаха пленарната зала. Причината  -  гледаните на второ четене промени в Конституцията. Двете опозиционни партии оспорват промените в основния закон в сегашния им вариант и обявиха, че ще подадат жалба в Конституционния съд.

Първата и единствена точка – Конституцията разпали страстите от рано сутринта. „Възраждане“ и „Има такъв народ“ напуснаха залата и обявиха, че няма да участват в „овладяването на държавата“.

„Пълно е с конституционалисти - вие сте жалки, ще хванете флекса и ще режете конституцията. Сбиха се мъжете от ДПС и „Възраждане“ а момиченцата от ПП - ДБ снимаха с телефончета“, заяви Тошко Йорданов.

„Поздравявам ви за насладата, която изпитахте от това, което казахте“, посочи председателят на парламента Росен Желязков.

„Възраждане“ обявиха, че напускат залата.

„Вчера залата беше поругана от развилнял се башибозук, който превърна депутатите в ибрикчии и подлоги. ще сезираме Конституционния съд за антиконституционните промени и няма да участваме в този дебат“, посочи лидерът на партията Костадин Костадинов.

Третата опозиционна сила – БСП, обаче обяви, че остава в зала.

„Така доказваме, че сме единствената опозиция на сглобката и на нейните действия. Това, което правят ИТН и „Възраждане“ е меко казано любопитно. Ако ще бойкотират този процес, защо между първо и второ четене са внесли предложения. Конституция не представлява обществен договор, тя ще взриви съществуващия обществен договор“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Управляващите защитиха конституционните промени по принцип.

„Поздравление, че ще останете“, обърне се Христо Иванов от ПП-ДБ към БСП. „До кога ще чакаме, кои ще са признаците, че някой парламент е легитимен? Кого да питаме - Радев, за вас кой парламент е легитимен?“, коментира още той.

ГЕРБ официално обявиха, че смяната на националния празник вече не е на дневен ред.

„Имаме още много хубави празници - както и Трети март. Но след като няма консенсус, разбира се, не трябва да се прави, не трябва да сблъскваме два празника. 24 май е България и винаги ще бъде България“, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

В крайна сметка промените в Конституцията бяха приети от депутатите на второ четене. Предстои и гласуване на трето четене в сряда, с което окончателно ще бъдат приети измененията в основния закон.

Сред промените е разделянето на Висшия събене съвет на две колегии и възможността, министрите и депутатите да имат двойно гражданство.