Всичките нови учебници по история за десети клас, включително и най-високо оценените, имат нужда от пълна преработка, обяви Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН. Той е автор на частта от учебника на "Булвест 2000" по история за десети клас за периода от Освобождението през 1878 г. до 1944 г.. 

И в сегашния си вид тези учебници могат да изпълнят задачата си и не мисля, че те ще оневинят комунистическия режим или ще го изкарат по-черен, отколкото е бил, заяви Поппетров. 

Нищо страшно няма да използваме понятието "комунистически режим", защото то е влязло в българската историческа наука, както понятието "Възраждане", каза още историкът, цитиран от БТА. 

По думите му, когато обаче се говори за лагерите при комунизма - трябва да се опише цялата ситуация, свързана със страха и със съдбата, да се обясни "кои отиват в лагерите и с каква цел ги пращат". Тогава ще се види кои са дисидентите и от кои среди са те, обясни историкът. Той обобщи, че за новите учебници по история е липсвал диалог - между историците, МОН и медиите. 

Николай Поппетров отбеляза за учебниците, че "не са съвършени, не са както трябва, може би, но това е, ако имате много високи критерии". Аз съм написал текст, който също не мисля, че е най-добрият текст, който можех да напиша. Имах огромни дебати пред самия себе си - как да изразя някои неща в програмата, която е зададена, като МОН е принципалът, който я задава. Директно към всички учебници бих могъл да имам някакви забележки - как е дозирано, защо е дозирано, коментира историкът.

Преди около седмица министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че новите учебници по история за десети клас не са утвърдени и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Има пет проекта за нови учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 г., но срещу тях има възражения за начина на представяне на комунистическия режим.

Министър Вълчев припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас, която обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история. За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, коментира тогава образователният министър.