Една история, която проследихме в началото на годината, доведе до законодателни промени.

Става въпрос за злоупотребите със законодателството за бързото събиране на дългове – по доста арогантен начин едни хора се възползваха от него, като набеждаваха други хора за длъжници и отнемаха банковите им сметки, парите им и разпродаваха имуществото им.

Всичко започна от един-единствен сигнал, който в началото дори на нас изглеждаше невероятен – една дама от Враца ни разказа как са източили 35 хил. лв. от банковата ѝ сметка и са запорирали имуществото ѝ, защото уж дължи пари на човек в ромска махала в София. Той пък нямаше представа, че е кредитор.

Оттам стана ясно, че има схема и тръгнахме по веригата. След като показахме тази история, с нас започнаха да се свързват десетки хора.

По същество това бяха измами, но те показаха, че има пропуски в законодателството. Бързото производство предполагаше този, който търси пари, да не представи никакви доказателства, а дори да ги представи, съдът не проверява дали документът е истински и издаваше изпълнителен лист – документ, с който могат да се събират задължения. Вторият ключов момент беше при уведомяване на длъжниците, с който много лесно се злоупотребяваше.

Припомнете си част от историите, които разказахме:

В крайна сметка омбудсманът Мая Манолова инициира законодателни промени, с които злоупотребите с уведомяването би трябвало да са пресечени.