Историческият парк на 33 км от Варна, часовниковата кула в Ботевград и зоопарка в Стара Загора водят в класацията на Министерство на културата. Българите могат да гласуват за своята любима туристическа атракция до 5 декември.

Сред кандидатите за народната любов са още празника на розата в Казанлък и фестивала на гараж тортата в Русе, музей „Боженци“, пещера „Магурата“ и потопената църква край язовир Жребчево. Въпреки популярността, която придоби покрай милиардера Илън Мъск, Белоградчишката крепост засега е едва на шеста позиция – към 1 декември за нея са гласували едва 483 души. Веднага след нея се нарежда Street Art Fest в село Старо Железаре с 447 гласа.

„Исторически парк“ край Варна

Исторически парк в с. Неофит Рилски се намира на 33 км от Варна. В него посетителите могат да се пренесат 10 хиляди години назад във времето - в епохите Халколит и Неолит, както и да се запознаят с траките, славяните и прабългарите. Гостите се докосват до бита и културата на народите, населявали българските земи, като преминават през селища от всяка епоха и виждайки сградите с всички техни характерни белези. Сред интересните експонати са най-старото обработено злато в света, първия открит царски жезъл и дори прабългарски стан.

Часовниковата кула в Ботевград

Тази часовникова кула е архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение от 24.10.2006 г. и е един от 100-те национални туристически обекта в България. Със стройните си пропорции и оригинално архитектурно разчленение, значителна абсолютна височина от 30 метра, градската Часовникова кула на Ботевград, е най-високата в България, а най-вероятно и на целия Балкански полуостров. През април 2022 г. обектът беше отворен за посетители и бързо се превърна в най-голямата туристическа атракция в района на Ботевград. Посещавайки го, хората се докосват до историята на града преди и след Освобождението.

Зоопарка в Стара Загора

Обновеният зоопарк е едно от емблематичните места на Стара Загора. Любимата атракция на малки и големи отново отвори врати за посетители на 24 юни 2022 г. Новите зони за отдих, забавленията, образователните програми привличат любителите на животните от близо и далеч. Любопитен факт е, че Зоопарк - Стара Загора е създаден през април 1957 г. и е вторият у нас след Софийската зоологическа градина. Той е разположен в живописна местност на територията на най-големия парк в града - „Митрополит Методий Кусев“ („Аязмото“). Заема площ от 70 декара. Там се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни.

Ако някой иска да гласува за любимата си туристическа атракция, може да го направи тук.