Една от двете фирми, посочени от Асен Василев, че са участвали в картел, е подала сигнал срещу него в прокуратурата.

От антимонополната комисия обявиха, че освен „Инса Ойл“ и „Сакса“ ще бъдат проучвани и други играчи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Санкцията за картелно споразумение е до 10 процента от оборота за последната финансова година“, коментира Ирина Тагаринска  - директор на дирекция "Антитръст и концентрации".

„Инса Ойл“, заяви за bTV, че още на 5 януари са предложили на правителството мерки, които да намалят цените. По думите им в отговор на това са извикани на среща на четири очи, за която са пуснали сигнала в прокуратурата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Инса Ойл“ заявяваме, че още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании сме предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители. В отговор на това бяхме извикани на среща на „4 очи“ с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България,  европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон“, се казва в позиция на фирмата.

Снимка: btvnovinite.bg
А от „Сакса“ заявиха, че са твърде малък играч, за да наложат тенденции: „Делът на „Сакса" ООД на пазара на дребно на горива в България е от порядъка на 1%. За нас буди недоумение как е възможно участник на пазара с такъв пазарен дял да ограничава или нарушава конкуренцията на пазара на горива на дребно в България. Разбира се ще окажем пълно съдействие на комисията за установяване на обективната истина“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има рязко повишаване на цената на горивото, но НАП, не е  орган, който може да възбрани спре или спира движението в посока надолу или нагоре“, коментира Георги Димов, заместник изпълнителен директор на НАП.

Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се, че преди голямото зареждане на 2 март цените са се покачвали по-бавно. Скокът е по-осезаем след това. От 2 до 15 март горивата са поскъпнали с повече от 20 стотинки за литър. За сравнение преди това скокът е с по 11 стотинки.

Премиерът призова за разум.

„Приказката за лъжливото овчарче ще си дойде на мястото. Един път те засилват да купуваш олио, втория път ще те засилят да купуваш брашно, трети път .. и на четвъртия ще кажеш - тука някой ме лъже и ме мотае“, коментира Кирил Петков.

От антимонополната комисия вече проверяват и олиото. А депутати спориха чия е вината за паниката.

„Ясно е че целия цирк е кризисен ПР на управляващото мнозинство, но смятам, че е некоректно да се отправят такива неверни обвинения към опозицията“, заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

„Когато младежката организация на ГЕРБ внуши на 1 милион българи, че няма да има гориво, това е намеса“, казва Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“