Как една на пръв поглед важна, но скучновата конвенция успя да взриви общественото мнение и да настрои „конвенционалните“ полове срещу „третия пол“? Става въпрос за Истанбулската конвенция (вижте текста ѝ тук). В нея по принцип се говори за домашното насилие и насилието срещу жените, но ВМРО (и не само) видяха в нея заплаха от легализиране на третия пол, еднополовите бракове и дори „травеститите от Иран“.

И тъй като бъркотията е пълна, опит да подредят нещата направиха Пол Найденов, който е интерсекс и е първият българин с официално сменен пол, и юристът Дарина Василева, която познавате от „Фермата“, а на сина ѝ също предстои сексуална и юридическа трансформация.

Снимка: bTV

В обществото отново се насажда агресия заради международен акт, който в никакъв случай не създава проблем, коментира Василева.

Конвенцията категорично не застрашава традиционни ценности, нито води до легализиране на гейбраковете и третия пол. В нея не се говори само за жените, домашното насилие понякога засяга и мъже и това е фиксирано и се регламентира в нея, продължи гостенката. Конвенцията така или иначе има препоръчителен характер. Злоупотребата с нея произтича единствено от два акта на фона на всички разпоредби, които се съдържат в нея. Става въпрос само за два текста, които споменават, че когато се защитават правата на обектите на насилие, не трябва да се дискриминират по никакви белези, вкл. и сексуална ориентация и понятие за социален пол.

На коментарите от ВМРО, че документа има неща, които „застрашават традиционните ни ценности“, и че тя „цели да налага учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополовите бракове“, Пол Найденов отговори: „Конвенцията няма абсолютно никакво отношение към това и под никаква форма не засяга еднополови бракове или трети пол. Тя защитава от насилие и визира уязвими групи, най-уязвимата от които са жените“.

Кой е Пол Найденов? Вижте откъс от първото му телевизионно интервю, излъчено в „Тази събота и тази неделя“ преди повече от две години:

Найденов посочи, че у нас сега много жени не съобщават, че са жертва на домашно насилие, защото единствения законов вариант за докладването му е от частен характер. т.е. жертвата трябва да докладва пред органите на реда и да отстоява жалбата си. Това автоматично означава, че в мига, в който насилникът изнуди жертвата си да оттегли жалбата, това се прекратява, каза той.

За друг коментар на ВМРО, че „всеки травестит в Иран може да получи гарантиран статут на бежанец у нас, тъй като в родината си е преследван заради особености на пола“ Найденов посочи, че иранските травестити са любима тема на ВМРО, но случаят е по-различен. В България нямаме право да експулсираме обратно в родината му човек, който там е заплашен от смъртно наказание заради начина, по който се възприема, каза той. Но Конвенцията изобщо не касае иранските травестити.

Снимка: bTV

Друга любима тяхна тема е за социалния пол, каза Найденов. „До 1950 г. не е било възприето жените да носят панталон – това е измерение на социалния пол. Жените нямаха право да карат тежкотоварни камиони до 80-те години на миналия век. Има социално неприемливи професии за мъже и жени, напр. медицинска сестра, лелка в детска градина, монтьор, продавачка – ето това е социалният пол“, каза той.

Найденов призова лидера на ВМРО Красимир Каракачанов да не позволява да го манипулират. Цялата кампания срещу Конвенцията беше започната от организацията „Общество и ценности“, която е откровено античовешка и против всякакви съвременни ценности, посочи той.

Дарина Василева подчерта, че Каракачанов дължи точен и експертен анализ на документа, за да може обществото да разбере, че с приемането му няма никаква опасност за нововъведения, противоречащи на патриархалните ценности у нас. „Тази конвенция не изисква от вас нищо друго, освен информираност“, изтъкна тя и добави, че случайната информираност от интернет води до сегашния хаос.

Вижте целия разговор във видеото:

Мен никой не може да ме манипулира – отговори Каракачанов. – Аз съм все пак мъж на 52 години, грамотен човек, завършил Софийския университет, доктор по международно право и международни отношения. Кой да ме манипулира?“

„Никой нормален човек не може да има нищо против конвенция, която е за защита на жените от семейно или каквото и да е насилие. Това е първият план на конвенцията и тук едва ли има някакво разминаване. Тук никой не възразява – каза той. – Само че, покрай тези хубави и благородни неща, се пробутват и други работи. Няма за гейбраковете, разбира се. Подобни неща се прокарват много по-фино, елегантно и хитро. Но има промяна в един основен, природен принцип – замяната на биологичната категория „пол“ с определението, че полът е социална категория. Полът не е социална категория, той не се определя от това дали носите панталон, носите минижуп или ходите с фередже. Полът се определя то това как ви е създал творецът (Бог, природа)“.

На въпрос дали според него хора със сменен пол и хомосексуални имат място в армията, Каракачанов отговори: „В българската армия е важно да имаш качества да защитаваш страната. Иска се физическа подготовка и умение, за да можеш да боравиш с определен вид оръжие, и най-важното, да имаш съзнанието, че си българин и защитаваш родината си. Т.е. нямам нищо против всеки нормален гражданин, който може физически да издържи и има моралната обосновка да служи на страната си... какъв е проблемът? Само че, ако в армията започнем да водим този дебат, какъвто се опитват абсолютно изкуствено да водят десетилетия наред някои хора, е излишно тогава да се прави този ход“.

Вижте във видеото какво още каза Каракачанов: