От левицата поискаха от столичния кмет Йорданка Фандъкова да спре обществена поръчка за чистотата на града. По думите на председателя на БСП - София Калоян Паргов, тя е обявена в края на мандата, въпреки че действащите договори изтичат през 2020 г.

Паргов заяви, че че решението трябва да се вземе от следващите кмет и Общински съвет. Той добави, че групата на социалистите в СОС настояват тази комунална дейност да се изпълнява от общинско дружество.

От БСП добавиха още, че цената на сметосъбирането в София е по-висока от редица европейски градове.

„Цената в София е 90 евро, за справка - в Прага е 45 евро, в Мюнхен - 55 евро. В столицата на най-бедната държава в ЕС се налага да плащаме почти двойно“. Той разясни, че това е ситуацията в момента. Според него новата обществена поръчка за чистотата на столицата оставя съмнението, че това няма да се промени.

От ГЕРБ веднага отговориха на БСП. Управляващата партия определи действията на левицата като предизборен ход, който да предизвика криза с почистването на боклука.

„Поръчката е обявена достатъчно рано, така че да бъдат избрани изпълнители, които да осигурят необходимата техника за почистване на града. В самите условия, ясно са разписани високите изисквания към техниката”, посочи Николай Стойнев зам.-председател на СОС и допълни, че процедурата през 2014 г. е отнела близо година заради обжалвания.

От управляващата партия казаха още, че поръчката няма да бъде спряна. „Това би означавало кметът на София през 2020 г. да няма договор с фирми за почистване, това е предложението на БСП. Не виждам основание поръчката да бъде спряна”, посочи Стойнев.