Районната прокуратура в Пловдив ще внесе по-късно днес искане в съда за постоянен арест на 74-годишния бивш военен Симеон Стоев, укрил пистолета след смъртта на бизнесмена Данаил Божилов в парк "Лаута".

Възрастният мъж заяви, че взел оръжието, защото в парка имало много младежи - да не се наранят. Според адвоката му щял да го предаде на полицията, но се уплашил от писанията, че е извършено убийство.

Откраднатото оръжие обърка разследващите за няколко дни. Това е и причината версиите за стрелбата да се сменят няколко пъти.

От полицията обявиха, че Божилов се е самоубил, у него беше открито и предсмъртно писмо. То беше намерено от последващите проверки на тялото и никой не може да каже защо е изпуснато от вещите лица в първите дни.

Симеон Стоев е привлечен като обвиняем за държане без надлежно разрешително на два пистолета, единия от които "Берета", и боеприпаси към тях.

Оръжието било открито от служители на МВР в тайник, който се намирал под печката в една от стаите в жилището на Стоев. 

По случая са разпитани свидетели, извършени са претърсвания и изземвания, направени са огледи на местопроизшествия. Назначени са били балистична и химическа експертиза.

Разследването по случая продължава, уточняват от прокуратурата. 

По данни на МВР на 26 юли обвиняемият е бил първият, който е видял и се е приближил до тялото на бизнесмена Даниел Божилов. Според свидетели той е констатирал смъртта, но е взел пистолета, с който Божилов се е самоубил.