Здравните власти ще поискат удължаване на извънредната епидемична обстановка с още поне два месеца. Новината идва на фона на увеличаващ се брой класове под карантина.

Извънредните мерки да важат до края на ноември ще предложи държавният главен здравен инспектор на Министерския съвет, потвърдиха за bTV от здравното ведомство.

Три дни след началото на учебната година класове под карантина вече има поне в осем града в страната. От Министерството на образованието обаче са категорични, че на този етап училища няма да бъдат затваряни.

От днес има още няколко нови случая на положителни за COVID-19 ученици - в Шумен, Хасково, Пловдив и в Бургас.

В Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас снощи беше установен първият ученик в града с положителна проба. 

Бащата на детето е с коронавирус и затова цялото семейство е преминао тестове. Предполага се, че са били контактни със служители на Военноморските сили от базата в Атия, където има голямо огнище на вируса. 

29 са учениците в класа под карантина.

"Ние трябва да предадем на децата и техните родители безплатни талони, с които те ще тестват своите деца, децата които върнат отрицателна проба за COVID-19 ще се върнат в учебната среда и ще продължат да се обучават присъствено", заяви директорът на гимназията Димитрина Тодорова.

Ученикът с коронавирус не е имал симптоми, тестван е по желание на родителите.

Момичето е прекарало два дни в училище, но не е имало много контакти, защото е за първа година в учебното заведение. Учителят, който е прекарал най-много време с този клас, също е у дома и чака своята проба.

Всички деца от класа, който е поставен под карантина, трябва да се тестват на 22 септември и, ако имат отрицателни проби, ще продължат да се обучават присъствено. 

Други двама ученици са с коронавирус, но те са установени преди да започне учебната година и не са се срещали със съученици. Случаите са свързани с огнището във военноморска база Бургас, където са изследвани 189 военнослужещи.

„От тях 15 лица са с положителна проба, отделно 12 други лица, които са били контактни, които са от семействата на тези военнослужещи, са с положителна проба за COVID", съобщи Елица Карагьозова, говорител на РЗИ-Бургас.

С коронавирус също е учител от детска градина в Бургас.

А в столичното 55-то училище родители алармират, че посрещането на децата на 15 септември се е състояло въпреки чакащи се резултати от PCR-тестове.

„Това е наистина лошо стечение, но смятам, че е абсолютно безотговорно да ни викнат на първи учебен ден при това положение“, каза Деница Яламова.

Деница и семейството й в момента са се самокарантинирали, защото детето й е в контакт с една от заразените учителки, но пропуска организираното тестване вчера, тъй като, според нея, на втория ден след контакта няма да има резултат.

Директорът на училището каза, че децата ще могат да се тестват и следващата седмица, а на първия учебен ден резултатите на контактните учители на първия заразен били ясни.

„На 15 септември всъщност се очакваха резултатите на колеги, които не са имали контакт със заразен колега. Ние решихме на ниво училище да ги направим тези резултати“, заяви директорът Таня Иванчева.

Случаите на COVID и сред учители, и сред деца са нормални, но е възможно да доведат до разпространение на вируса и в домашна среда, смятат лекари.

„Те играят заедно, викат заедно и обменят малки слюнчици и така обменят заразата. Но като цяло това не е риск нито за здравната, нито за социалната система“, смята д-р Симидчиев.

Според него училищата трябва да останат отворени.

„И в момента инфекцията в България протича относително спокойно, но подозирам, че ще се покачи броят на позитивните“, допълни докторът.

Училищата няма бъдат затваряни заради болно дете, обявиха от министерството.

Заместник-министърът на образованието призова родителите за отговорност: при симптоми или каквото и да е неразположение ученикът да остане вкъщи.

„В зависимост от възможностите, училището може да му предостави възможност да наблюдава уроците или да му изпраща материали, тоест говорим за два вида електронно обучение - в реално време, а от друга страна - да се изпращат материали или запис на урока“, уточни Таня Михайлова.

Дали при заразен учител ще се карантинира класът, зависи от продължителността на контакта.

„Повече от 15 минути и 2 дни преди установяване - това в здравния протокол е разписано много ясно“, допълни Таня Михайлова.

Заместник-министърът допълни още, че училища няма да бъдат затваряни - държи се на присъствена учебна година, но при нужда отделни паралелки ще бъдат карантинирани.

Информации за заразени учители и ученици пристигаха през целия ден и от други градове.

Коронавирус вече е регистриран и в пловдивско училище, с проба на третокласник. Ученик и трима учители са инфектирани в Стара Загора, коронавирус има и в училища в Русе, Ловеч, Хасково и Шумен.

По-рано днес от Столичната здравна инспекция уточниха, че училищните директори ще бъдат глобявани с до 2000 лв. за дете без маска и това е санкция за всички, разписана в Закона за здравето. Засилва се и контролът в детските кухни.