Извънредна сесия на Общинския съвет във Варна ще се проведе утре. Поводът е искането за референдум за бъдещето на Морската градина и крайбрежната алея. 

Два въпроса искат да зададат на гласуващите инициаторите на подписката – да включва ли паркът крайбрежната алея, и какво да има на самата алея.

„Ако там бъдат построени някакви хотели, които да служат като преграда или големи сгради с каквото и предназначение да са, откъсват, отцепват Морската градина от морето”, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. 

Правната комисия в Общинския съвет отхвърли предложението за местен референдум с аргумента, че ще наруши поне два закона и че подписите са с 331 по-малко от изисквания брой.

„Тоест няма законово право да инициират провеждане на референдум, защото подписите не стигат, а условието е те да бъдат 1/20 от гласоподавателите в съответната община”, заяви Димитър Карбов от комисията по архитектура в Общинския съвет.

Инициативният комитет обаче оспорва истинността на протокол на ГРАО, в който броят на избирателите е добавен 1 година по-късно.

„Въпросът е тъпи ли сме гражданите, които искмет референдум, и съответно умни ли са политиците и общинските съветници, които не дават”, попита Юлиян Чолаков от Инициативния комитет за референдума.

От години строителството в Морската градина е проблем – част от нея прилича на жилищен квартал.

„Както виждаме, има доста опити да се прави къде законно, къде полузаконно строителство, пък това е един парк”, заяви Красимир Балкански. 

Допитването би струвало около 1 милион лева.