„Може би в следващите часове на деня МВР трябва да даде информация дали гюленистите са искали политическо убежище у нас или са мълчали”, смята Илхан Андай.

Седем души, заподозрени за връзки с движението на живеещия в САЩ ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен, бяха заловени при опит да преминат нелегално от България в Румъния. По-късно те бяха предадени обратно на властите в Турция.

Това не е първият случай, в който българските власти предават свързани с Гюлен обратно в Турция. През август месец обратно в Турция беше върнат Абдуллах Бююк сочен за противник на режима на президента Реджеп Тайип Ердоган и спонсор на движението на Фетхуллах Гюлен.

Около предаването на седемте души обратно в южната ни съседка има много въпросителни. Случаят е от петък, но у нас разбрахме за него едва снощи. Информацията за случая дойде от турските медии.

„Камионът излиза от ГКПП „Капъкуле” в срядата миналата седмица. Митничари и гранична полиция са задържали седемте души на изхода на България в петък, т.е. те два дни пътуват в пределите на България. Дали е било случайно задържане, дали е имало включена термокамера или е имало сигнал, остава да гадаем”, добавя Илхан Андай.

„Тук основният проблем е, че в България тези неща не се знаят. Това е станало на 12 октомври, ние разбираме сега”, каза Вилдан Байрамова, кореспондент на БГНЕС.

„Проблемът е в липсата на информацията за нас, българските медии никога не знаят за тези неща и не мога да разбера защо трябва да научаваме от турските медии”, допълва Байрамова.

Тя поясни, че до момента всички хора, които сме предали обратно на Турция при опит да преминат през страната ни, са върнати в пълно мълчание от страна на властите у нас.