Ирина Бокова, първоначалният кандидат на България за следващ генерален секретар на ООН, за първи път на родна земя коментира развръзката на надпреварата: избран за нов генерален секретар на Световната организация беше португалецът Антониу Гутериш, а страната ни смени кандидата си в средата на състезанието, издигайки за поста Кристалина Георгиева.  

Според мен беше грешка. За съжаление България попадна в едно доста нелепо положение. Много съжалявам, че така се случи”, каза Бокова, която днес участва във валидирането на пощенско-филателно издание, посветено на 60-годишнината на членството на България в ЮНЕСКО.

„Аз не бих искала повече да коментирам. Мисля, че един ден ще има възможност повече да се говори на тази тема”, каза още Бокова и призова всички да направят преценка за случилото се и за това как България занапред ще защитава достойнството си и по какъв начин ще си възстанови авторитета.

Тя обаче отказа да коментира дали е обидена на българското правителство, заявявайки, че предпочита да се концентрира върху работата си като генерален директор на ЮНЕСКО.

На въпроса дали е получила предложение да работи в екипа на новия генерален секретар Антониу Гутериш, Бокова заяви, че няма такива амбиции.

Тя също така отказа да коментира всякакви теми, свързани с външната политика на България, но от думите ѝ стана ясно, че е поздравила новоизбрания президент Румен Радев. 

Вижте още във видеото: