Ирена Кръстева отхвърли напълно всички търдения в журналистическия материал на ARTE и се обяви срещу „манипулацията, грубото изопачаване на истината и преднамереността на телевизионния репортаж със заглавие „България: Самотна борба с корупцията”. Видеото бе излъчено по френско-германския телевизионен канал в петък вечерта.

В репортажа се разказва, че екипът на ARTE, в който е имало и българин, е бил подложен на проверки от полицията при опита си да снима имоти, за които журналистичеко разследване на Николай Стайков от преди няколко месеца твърди, че са собственост на Делян Пеевски.

„Подобна „журналистика“ не отговаря на каквито и да е стандарти за обективност и морал, като недвусмислено показва поръчковия си характер. Още по-жалко е, че подобна журналистика се използва от европейски телевизионен канал, излъчван в държави, които винаги са претендирали за независима журналистика и висок медиен морал”, се казва в изявлението на Ирена Кръстева.

„Изложените в репортажа твърдения относно българския народен представител Делян Пеевски не отговарят на истината и не са подкрепени с нито един обективен факт, като на същия не е предоставено и дължащото му се в случая според журналистическите стандарти право на отговор. Направените инсинуации за „лично облагодетелстване“, „незаконност“, „политическа аморалност“ и „връзки с организираната престъпност“ имат единствено за цел да оклеветят своя адресат и грубо да манипулират общественото съзнание”, се казва в изявлението на изпълнителния директор на „Нова Българска Медийна Група Холдинг”.

Изявлението на Кръстева за имотите на сина й ДелянПеевски обаче е в противоречие с позицията на вътрешния министър.

„Твърденията за притежаваните от Делян Пеевски множество „мними“ имоти също не отговарят на истината. Нито аз, нито моят син Делян Пеевски сме собственици и на заснетия в излъчения репортаж хотел, което лесно може да бъде проверено в Службата по вписванията, ако някои от участниците в репортажа си бе направил това усилие, но явно установяването на истината не е целта на репортажа. Отделно от това, аз съм изряден данъкоплатец, като съм декларирала надлежно всичките свои (или на търговските дружества, в които участвам) доходи и собствености, а като издател на вестници многократно съм декларирала пълната прозрачност на собствеността на притежаваните от мен дружества издатели", твърди Ирена Кръстева.

В събота пред „Дневник” обаче Цветлин Йовчев заяви следното: „Не са съвсем така нещата, както са представени. Частната фирма, която охранява депутата от ДПС Делян Пеевски, подава два сигнала до 112 и до районното полицейско управление, че лица снимат пътя, подходите и имотите на лицето. Действията на МВР се изчерпват с проверка по сигнала и само дотам. Не са предоставяли информации на Пеевски или на когото и да е било. Оттам нататък вече са инсинуации”.

Трябва да се отбележи, че в разследването на Николай Стайков се твърди, че Пеевски и майка му притежават над 100 имота на обща стойност поне 12.5 млн.лева. В материала е отбелязано също, че всички имоти са вписани на името на фирми – основно на две, които са свързани. Това са „Балканска медийна компания” ООД (собственост на Ирена Кръстева), „Алфа медия груп” и „Диема холдинг груп" (и двете на името на британска компания с краен собственик офшорна фирма на Бахамите).

„Извършената спрямо мен и моя син показна телевизионна поръчка не ме изненадва, тъй като същата представлява отчаян отговор от страна на Кръга „Капитал“, на изобличаващите журналистически разследвания и критични публикации във вестниците „Телеграф“ и „Монитор“, разкриващи връзките и зависимостите между Иво Прокопиев, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и други познати лица от обкръжението им, техни бизнес манипулации и извършени закононарушения. Това се потвърждава и от явната връзка с групировката на Иво Прокопиев на основния участник в поръчковия репортаж – Николай Стайков, дългогодишен журналист и редактор на вестник „Капитал“, се казва в изявлението на Ирена Кръстева.

„Подобни поръчкови материали, както и каквито и да са други преднамерени атаки спрямо мен или моето семейство, няма да спрат издаваните от мен вестници да отразяват обективно обществената и политическата реалност в страната, като същите ще продължат да изобличават в своите журналистически разследвания всеки, който действа в нарушение на законността, както ще информираме своите читатели точно и почтено, както повелява журналистическия ни дълг.

Като гражданин, вярващ в държавността и почитащ държавните институции, заявявам, че занапред ще се обръщам единствено към тях и в рамките на техните законови правомощия ще търся защита на своите нарушени права, като повече няма да отговарям на подобни поръчкови медийни изяви”, завършва майката на Пеевски.

Аз няма как да бъда страна в споровете между голяма и уважавана медия като АРТЕ и семейството на г-н Пеевски. Това заявява собственикът на "Икономедиа", притежаваща в. "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев в позиция, провокирана от изявлението на Кръстева.

Във вестник „Капитал“, „Дневник“ и „Икономедиа“ през годините са работили десетки представителите на талантливото младо поколение журналисти след 10 ноември 1989 година. Това не означава, че аз лично или издателската фирма диктуваме и насочваме дейността им през целия им останал съзнателен живот, години след като са напуснали „Икономедиа“, пише още в позицията на Прокопиев.