Продължава размяната на словесни заплахи между Израел и Иран, както и дипломатическите усилия в опит за предотвратяване на ескалация в Близкия изток.

Израелските военни показаха балистична ракета, за която твърдят, че е изстреляна от Иран и е извадена от Мъртво море. Тел Авив обеща отговор на атаката, но и след пет заседания на военния си кабинет не уточнява нито какъв, нито кога.

Снимка: Ройтерс

"Ние не търсим ескалация, но трябва да изпратим много ясно послание на Иран да не прави това отново. Да живеем под такава заплаха – това е неприемливо", коментира подполковник Петер Лернер, говорител на израелската армия.

Снимка: Ройтерс

Израел е изпратил писма на над 30 държави с призив да наложат санкции срещу ракетната програма на Техеран.

Иран също предупреди, че ще отвърне на всеки удар по интересите му.

"Ако израелският режим допусне грешка, този път отговорът няма да бъде минимален, а незабавен и суров", заяви Хусейн Амирабдулахиан, министър на външните работи на Иран.

Как да се избегне ескалация в региона – това ще обсъждат по телефона британският премиер и израелският му колега. В същото време германският външен министър неочаквано пристига в Тел Авив.

А нискотарифната авиокомпания "Изиджет" отмени всичките си полети от и до Израел до края на октомври.

Снимка: Ройтерс

При израелски удари в Южен Ливан са убити трима души, включително полеви командир от "Хизбула", съобщиха източници от ливанските служби за сигурност.

Според Израелските въоръжени сили ликвидираният Исмаил Баз е участвал в планирането на атаки срещу Израел.

"Хизбула" публикува изявление, в което се изразява скръб по повод смъртта на Баз, но не уточнява каква е била ролята му в организацията.

В същото време 11 души са убити при израелски въздушен удар в централната част на Ивицата Газа. Израелски танкове настъпват и към части от северна Газа.

А в Брюксел външните министри на страните в Европейския съюз се събират на среща. На този форум България е представена от постоянния ни секретар във Външното ни министерство - Иван Кондов, предаде кореспондетът ни Десислава Минчева.

Извънредната среща на външните министри започна около 18:00 часа и ще даде ориентир за позицията, която ще заемат официално евролидерите на срещата си утре в Брюксел.

Очаква се призив към "всички страни в конфликта" за въздържаност, за да се избегне ново покачване на напрежението. Накратко - Европа призовава Израел да не предприема военен отговор на иранската атака.

Съвсем отделен въпрос е обаче дали израелският премиер Нетаняху ще отчете бщата позиция на 27-те страни в съюза.

Държавите членки са единни и по още един важен въпрос - нови санкции срещу Иран.

Отново обаче съвсем отделен въпрос е дали това ще засегне Техеран, тъй като европейски санкции има от десетилетия, а Иран продължава ядрената си дейност.

В този контекст особена тревога предизвиква и Ливан, заради ислямската организация „Хизбула“, поддържана от Иран, както и заради над два милиона сирийски и палестински бежанци там, които могат да предизвикат нова мигранска криза в Европа.