До поляризация на гледните точки доведе присъдата на иконописеца Йордан Опиц, който получи 5 години затвор от Висшия касационен съд, след като през 2007 г. уби крадец при опит да избяга. Сред позицията на активисти, които се обявиха в защита на художника и настояха за помилването му, се появиха и мнения, че той заслужава наказанието си.

Тезата бе подкрепена пред bTV от журналиста Иван Бакалов, според когото обществото е останало заблудено за случая а петте години затвор за Опиц били възможно най-леката присъда в подобен случай. „Това не е убийство вкъщи при опит за влизане с взлом. Това е предумишлено убийство, станало пред входа на жилищната кооперация”, уточни той. Думите си подкрепи с фактите, че три съдебни инстанции са гледали делото и са стигнали до едно и също заключение, Опиц е признал вината си и съзнателно е преработил пистолета си от газов в боен.

Журналистът нарече художника „социопат”, тъй като е обиждал семейството на убития в интернет, без да познава роднините му. Ответната реакция, дошла от други потребители в мрежата, които заявили гласно, че убитият е „получил заслуженото си”. Според Бакалов обаче подобно мнение било подходящо за Азия, но не и за европейска страна.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни подобно онлайн поведение като рожба на липсващото чувство за справедливост в българите, които редовно стават жертви на битова престъпност.

„След като няма държава, която да защитата интересите на хората, това се случва”, каза Каракачанов и даде за пример Румъния, където във всяко село има полиция.

Постепенно дебатът в студиото на „Тази сутрин” бе изместен с център дейността на вътрешното министерство, което не можело да противодейства на битовата престъпност.

Според Бакалов вина за това, че крадците са ненаказани има полицията, но това не би трябвало да е извинение за пострадалите собственици да отнемат човешки живот.

Каракачанов обаче посочи, че не трябва да се обвинява само силовото ведомство, защото при всяко радикално действие на полицията "веднага се намесват защитни организации, еврочиновници и веднага уволняват обикновения полицай".

„Има десетки села в България, в които нормалният човек няма как да се защити. Той се заключва и гледа през прозореца как му обират кокошките, гаража”, каза Каракачанов, според когото форматът на неизбежната самоотбрана трябва да се разшири.