Здравна наредба разпорежда да бъдат унищожени здрави ембриони, като по този начин проваля инвитро процедура и обрича вдовица да остане без деца.

Случая на Ася Йорданова разказват репортерът на bTV Радослава Домусчиева и операторът Бисер Босилин.

Трагедиите в живота на Ася я застигат една след друга. Тя мечтае за дете от години и когато чудото е на път да се сбъдне, съпругът й загива по време на работа.

Лекарят, който трябва да приключи последния етап от инвитро процедурата и да направи трансфера на здравите ембриони, заявява, че те трябва да бъдат унищожени, като се позовава на наредба.

Текстът посочва като основателна причина за изтегляне или унищожаване на сперматозоиди, яйцеклетки и зиготи „смъртта на съпруга/партньора независимо от наличието на декларирано желание приживе”. Това важи и за женски генетичен материал.

„Не бях съгласна, бях в шок. Тръгнах по институциите, подадохме жалби в Агенцията по трансплантациите, омбудсмана… Мечтата на моя мъж беше да имаме дете, и аз също искам да имаме дете”, разказва Ася.

Лекуващият лекар отказа да се срещне с нашия екип.

Семейството има договор с клиниката, като е платило 5000 лв. и дължи още 4000. Продали са половината си имот, за да осигурят парите за процедурата.

„За специалист, който е положил клетва, че ще помага на хората, няма нищо човешко в неговата постъпка. Не смятам, че един доктор, клиника и една наредба могат да решат съдбата на 6 ембриона, това са живи деца”, посочва Ася.

След като жалбата е разгледана от омбудсмана, тя препоръчва на здравното министерство да промени наредбата, докато ембрионите са замразени.

От министерството обещаха веднага да започнат поправки в наредбата. Преди новите текстове да станат факт, те трябва да минат през обществено обсъждане.

Дотогава Ася ще опитва да прехвърли замразените ембриони в друга клиника.