След многобройните протести в Драгоданово срещу социално-педагогическия интернат за деца с проблемно поведение, училището беше закрито, смятано от 1 септември.

Повечето от 35-те деца вече са изведени от там, като 13 са преместени в подобно училище във Варненци, други са с отпаднали или прекратени съдебни решения, има и деца, настанени в център от семеен тип, а две са в приемни семейства, каза зам.-директорът на интерната Марин Маринов.

В училището са останали две деца – момченце с психично заболяване и момиче,на което се търси място за настаняване в страната.

Освободени са повечето възпитатели, като са оставени само трима, които ще се грижат за останалите деца до тяхното извеждане, което пък трябва да се случи до дни.

След като години наред хората от селото се оплакваха, че децата крадат, проституират и са опасни за селото, сега местните жители казват, че след закриването на интерната вече са по-спокойни, но се притесняват да не би да бъдат доведени нови деца и всичко да остане „само на приказка“.

Кметът на Драгоданово Станчо Станчев успокои съседите си, че вчера е разговарял със зам.-министъра на образованието Деница Сачева, която го е уверила, че интернатът е затворен.

Има предложение сградата да се използва за дом за възрастни хора или професионален център за образование на шофьори и механизатори.

Вижте повече във видеото: