Расте броят на ваксинираните у нас – те вече са над 14 хил. Стана ясно и че медиците, които поставят имунизациите, ще получават пари за работата си. 

В кабинета на д-р Георги Миндов вече има списък от желаещи да се ваксинират. В последните дни интересът на пациентите му расте, отчита личният лекар и добавя, че няма как масовата ваксинация да се случи без джипитата.

„Нито има толкова кадри, нито желание, нито как да им се заплати. Представете си милионна София и едно РЗИ – те могат да обслужат 100-200 човека. Колко години ще трябват?“, попита д-р Миндов.

В момента медиците получават по 7 лв. за поставена ваксина от задължителния имунизационен календар. За тази срещу COVID-19  лекарите искат 10 лв. Една от причините – по-сложната логистика на препаратите. Според д-р Миндов, тази сума може да се окаже дори недостатъчна.

„Ваксината е в многодозови флакони. Това означава, че ние не можем да ги извикаме без предварителен списък“, обясни личният лекар.

Сумата от 10 лв. ще получават и лекарите от поликлиниките, РЗИ-тата, изнесените и мобилните ваксинационни пунктове. От Българския лекарски съюз подчертават, че и процесът по прилагане на дозите е по-сложен от обичайното.

„Най-малко 10 са стъпките, за да се постави първата игла. За втората трябва да бъдат повторени. (...) Да определим часове. Да ги прозвъним поне по веднъж. (...) След което пациентът трябва да бъде прегледан. Да се попълни информирано съгласие. Да му се сложи ваксината. Да изчака в кабинета да не би да му стане нещо“, обясни д-р Брънзалов, зам.-председател на БЛС и член на НВЩ.

Работата на личните лекари ще започне в четвъртата фаза от ваксинационния план, когато започва ваксинирането на възрастните и хората с придружаващи заболявания.