Интензивен трафик преди задаващата се нова порция почивни дни. Те стават четири, ако работният ден преди празничния 22 септември е взет като отпуск.

На изхода на София в посока магистрала „Тракия“ трафикът се засили изключително много някъде към 16 часа. Образуваха се и задръствания.

С ремонта на Южната дъга на Околовръстния път целият трафик на излизане от София се поема от бул. "Цариградско шосе", а задръстванията са нещо обичайно. Така беше и днес.

Фактор за това са не само ремонтите.

„Градовете ни са така изградени, че просто нямат капацитет пътните артерии да поемат толкова много трафик в един определен час“, обясни пътният експерт Диана Русинова.

Според нея другата причина са светофарите на главните изходи на столицата.

„В такива извънредни ситуации, като "голямото пътуване" по-скоро пречат. Би следвало всъщност да се регулира трафика, според мен, от "Пътна полиция".

От Пътната полиция още вчера обявиха, че всичките им екипи са в готовност по изходите на София.

„Създадена е организация да се регулира трафикът. Изкърпвания на платното, поставяне на маркировки, подмяна на мантинели, косене на трева, които не са наложителни, те са спрени, за да не възпрепятстват движението по пътищата“, каза Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“.

Въпреки че движението на Южната дъга е пуснато, оттам препоръчват маршрутът да се избягва. В другия напрегнат район "Витиня" - да се ползва старият път. 

„Там ремонтът няма как да бъде прекратен. Призоваваме шофьорите да използват и главния път София-Ботевград, като алтернатива. В много случаи се оказва много по-удачен вариант“, допълни Лъчезар Близнаков.

Алтернативният маршрут обаче е осеян с дупки.

Според Васил Лазаров е далеч от "удачен вариант" и предпочита задръстването.

„3 години едната тръба правиха. Сега 3 години другата, а иначе много говорят. Този обходният маршрут, това е подигравка. Ето го, от Живков настилката още кара, те и кръпки не могат да направят. Тук, към Чурек, нали сте видели какво е – страшно“, заяви шофьорът Васил Лазаров.

От началото на септември при пътни инциденти са загинали 35 души, ранените са над 300.

Засилен трафик се очаква и по граничните пунктове. От МВР призоваха по възможност да се тръгва на път в по-ранните часове на утрешния или следващите дни.