Скандал в парламента за интеграцията на ромите. Докладът на управляващите по темата безпрецедентно беше отхвърлен, а опозицията обяви, че това е бламиране за Валери Симеонов и го посъветва да даде оставка.

След три часа дебат, бурни скандали, обвинения във фашизъм и управленско безсилие, докладът беше отхвърлен. При това – на два пъти, защото се стигна и до прегласуване.

При втория опит само два гласа не достигнаха на управляващите, за да го приемат.

Опозицията атакува ресорния вицепремиер Валери Симеонов по темата и каза, че е редно да последва примера на социалния си колега.

Още повече, че голяма част от хората на патриотите също не подкрепиха документа.

Приемането на доклада за ромското включване започна със скандал. В основата му пак беше репликата на съпругата на Томислав Дончев във „Фейсбук” от миналата седмица, че морковите за ромите са свършили и е време за тоягата.

Чуха се и обвинения във фашизъм към управляващите.

От ГЕРБ защитиха постиженията си в сферата на интеграцията и допълниха, че над 20 хиляди роми са били върнати в системата на образованието.

След два опита, докладът беше отхвърлен. Не стигнаха два гласа, шестима от Патриотичния фронт се въздържаха при вота в зала.

„На практика Народното събрание бламира вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за тази политика”, заяви Антон Кутев.

БСП казаха още, че би било достойно той да си подаде оставката.

Така или иначе, със или без исканата оставка, другата седмица социалистите внасят в деловодството на парламента вот на недоверие към целия кабинет.